НОВИНИ

С над 1 милион лева е била източена Здравната каса в Пловдив

С над един милион лева е източена Здравната каса чрез престъпна схема с фиктивни аптеки и дублиране на скъпоструващи медикаменти за хепатит С. Това стана ясно от извънреден брифинг на Окръжна прокуратура в Пловдив след извършените вчера арести в центъра на града на служители на Регионалната здравна каса.

bnt avatar logo
от БНТ
15:55, 10.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според прокуратурата в основата на престъпната схема са шефът на дирекция в Регионалната здравна каса Иван Деспотов и собственика на верига аптеки Николай Александров. Бизнесменът наел магистър фармацевт и социално слаб пловдивчанин, на чието име регистрирал три аптеки - фантоми.

Галин Гавраилов - зам.окръжен прокурор: Заявява се адрес на аптека. Там има помещение, но никога в това помещение не е имало аптека, която да функционира.

Всеки месец, от двамата служители на касата, бизнесменът Александров получавал по две-три имена на болни, които вече са получили лекарства на стойност от 25 000 до 35 000 лева. На практика пациентите не са били ощетени.

;
Галин Гавраилов - зам.окръжен прокурор: Говорим предимно за хепатитно болни пациенти те са си получавали медикаментите от аптеки, които играят легално с Касата. Става въпрос за използване на данните на същите пациенти, на които не се предоставят за втори път лекарства, но за които се получават плащания от Касата.

За да получи данните, аптекарят плащал на служителите на касата различни суми. При задържането им, в тях са открити 50 хиляди лева.

Румен Попов-окръжен прокурор на Пловдив: Тези които е трябвало да контролират подобни схеми е установено че за една година са получили един милион и сто хиляди лева без каквато и да е продажба на лекарства, съществуващи аптеки, лекарства и каквото и да е било.

Аптеките фантоми фалирали за няколко месеца, за да не могат от НЗОК да установят, че има дублиране на пациенти. 4-мата задържани са обвинени в документна измама. А срещу служителите на касата и бизнесмена има и второ обвинение за даване и вземане на подкуп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почина режисьорът Йордан Джумалиев
​Почина режисьорът Йордан Джумалиев
Състоянието на пребития заместник-кмет на Ловеч е стабилно
Състоянието на пребития заместник-кмет на Ловеч е стабилно