НОВИНИ

С романтично предложение за брак започна античният фестивал „Орел на Дунав“

В 12-тото издание на фестивала на античното наследство, което се проведе в Свищов, имаше зрелищни възстановки, антични спортни състезания и автентична полева римска кухня. Това е единственият български форум, включен в регистъра на античните възстановки в Европа и по традиция събира в крайдунавския град легионери от десетки европейски държави. Тази година форумът "Орел на Дунав" започна с романтично предложение за брак.

bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 13.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

27-годишния Венцислав коленичи с пръстен в ръка пред любимата си Снежана през очите на стотици гости и антични легионери от Италия, Румъния и България. Тя каза „да“.

За пореден път жителите и гостите на Свищов се върнаха във времето на военните сблъсъци между имперски Рим и племената траки, даки и готи.

Стефан Проданов – реанактор
„Тези ентусиасти, които трябваше да се потопят в античността, а те не са случайни, те са преродени римски войници“
Деян Димов – Прабългарска школа „Багатур"
„Тук виждат на живо какъв е битът на древните хора! Вместо да им идат им обясняват суха материя в някой музей или някъде другаде.“
Генчо Генчев – кмет на общ. Свищов
„И наистина той е един мост между народите, който ни обединява! Основната цел на един такъв фестивал е да развие културният туризъм. Свищов има такава история, именно с римският град Нове.“

Фестивалът продължава три дни, а всички възстановки се случват в напълно възстановения римски град Нове край Свищов. Тазгодишният носител на наградата за популяризиране на културно-историческо наследство „Орел на Дунав” е Марко Монтеки, който беше официално приет за почетен член на I-ви Римски легион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вл. Горанов: Северна България е приоритет на държавата
Вл. Горанов: Северна България е приоритет на държавата
Проливен дъжд и градушка във Велико Търново
Проливен дъжд и градушка във Велико Търново