НОВИНИ

САЩ спряха финансирането за Фонда на ООН за населението

Държавният департамент на САЩ съобщи, че прекратява американското финансиране за Фонда на ООН за населението, предаде Ройтерс.

сащ спряха финансирането фонда оон населението
bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 04.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Департаментът посочи, че спира средствата, тъй като фондът "подкрепя или участва в управлението на програма за принудителни аборти и принудителна стерилизация".
Това е първата мярка на Доналд Тръмп в посока ограничаване на финансирането за ООН и вероятно ще породи още въпроси, доколко ще бъде засегната от тези съкращения организацията, чийто основен донор са именно САЩ, отбелязва Ройтерс.
През януари Тръмп върна с указ така наречената Политика "Мексико Сити", предвиждаща да се спира американското финансиране за всякакви международни организации, които осигуряват аборти или предоставят информация за аборти.
С указа, който бе издаден на 23 януари, бяха замразени американски средства в размер на най-малко половин милиард долара.
В поместено на сайта си изявление Фондът на ООН за населението изрази съжаление от решението на САЩ и определи като грешно твърдението, че той подпомага принудителни аборти и принудителна стерилизация в Китай.
Фондът заяви, че мисията му е "да направи така, че всяка бременност да бъде желана, всяко раждане да бъде безопасно и потенциалът на всеки млад човек да бъде реализиран".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Поскъпването на парното и природния газ е неизбежно
Експерти: Поскъпването на парното и природния газ е неизбежно
Незаконни сметища в благоевградския квартал Еленово
Незаконни сметища в благоевградския квартал "Еленово"