НОВИНИ

Саудитска Арабия, Русия, Катар и Венецуела замразяват добива на петрол

Саудитска Арабия, Русия, Катар и Венецуела се споразумяха да замразят добива на петрол до нивата от януари. Решението цели да регулира петролния пазар на фона на главоломното поевтиняване на черното злато. Стабилизиране може да има само ако и другите големи производители подкрепят споразумението, подчертаха участниците на срещата в Катар.

саудитска арабия русия катар венецуела замразяват добива петрол
bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 16.02.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В Доха очакванията за намаляване на добива на петрол не се оправдаха. Преговорите стигнаха до компромисно замразяване на нивата до тези от януари. Представителите на Саудитска Арабия, Русия, Катар и Венецуела заявиха, че очакват подкрепа и от другите страни-износителки на петрол.

Мохамед Салех ал-Сада, министър на енергетиката и индустрията на Катар: "Веднага след взетото решение ние ще започнем интензивни разговори с другите големи производители от ОПЕК и извън ОПЕК, включително с Иран и Ирак".

Кувейт е изразил съгласие с договореното замразяване. Има индикации, че и Ирак е готов да се ангажира с подобна стъпка. Иран обяви, че няма да се откаже от своята квота на международния петролен пазар. Санкциите срещу страната бяха премахнати наскоро, така че Техеран може да получи специални условия в рамките на глобалното споразумение. Очаква се то да предотврати ново поевтиняване на петрола. Сривът в цените създаде хаос в бюджетите на много страни производителки, които силно разчитат на петролните приходи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От АБВ разкритикуваха подготвяния закон за борба с корупцията
От АБВ разкритикуваха подготвяния закон за борба с корупцията
ЕК представи мерки за енергийна сигурност
ЕК представи мерки за енергийна сигурност