НОВИНИ

Сауна във вид на златно яйце удивлява парижаните в студените дни

Тя е създадена от шведските дизайнери Матс Бигерт и Ларс Бергстрьом и е пренесена в двора на шведския културен институт. Това е част от програма за популяризиране на шведския дизайн, а във френската столица се очакват още експонати.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:35, 15.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Златно яйце сгрява погледите в една хладна парижка градина. Вътре в него става истински горещо - до 65 градуса, защото все пак това е сауна. Тя е направена от дизайнерското студио „Бигерт & Бергстрьом“ за град Кируна в мразовитата Шведска Лапландия.

В Париж сауната изглежда по друг начин, казва един от създателите ѝ.

Матс Бигерт, дизайнер: Винаги сме искали това - да направим творба, с която хората да взаимодействат. Абсурдно е да гледаш как полуголи хора влизат в това яйце в един снежен пейзаж. Тук е есен, дърветата са покрити с листа и яйцето добива друга идентичност.

Черупката на яйцето е от слънчеви панели и позлатени метални огледала. Вътрешността е облицована с бор и трепетлика и побира 8 души. Уникалният дизайн е съчетан с техническо майсторство. Сауната е изключително ефективна и се загрява бързо с минимално количество дърва.

Яйцето символизира „измътване“ на нови идеи, а огледалата отразяват средата и проблеми като климатичните промени, казват още дизайнерите. Извън това сауната е посланик на една стара шведска традиция в по-топла част на Еропа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН представи нови научни открития в областта на органичната химия
БАН представи нови научни открития в областта на органичната химия
Руската Дума обсъжда закон да признае чуждите медии като чужди агенти
Руската Дума обсъжда закон да признае чуждите медии като чужди агенти