Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Събират средства за паметник на моряка във Варна

Във Варна започва кампания за набирането на средства за изработването на паметник на моряка. Вече има избран проект, избрано е и мястото, където да бъде поставен. От Асоциацията на морските капитани се надяват, че скулптурата ще се превърне в един от символите на Варна.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
06:47, 02.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Варна е морската столица на България и още от дълбока древност поминъкът на почти всяко варненско семейство е свързан с морето. Тук живеят и работят хиляди моряци, които отдават живота си на морето. Затова от бранша искат в града да има паметник на моряка.

Димитър Димитров, зам.-председател на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани: Много хора има, които са загинали и все още загиват при изпълнение на служебните си задължения на море. Много от тях са незнайни за обществото, но пък е хубаво това общество да отдаде признателността на тези моряци.
;

Капитан Димитър Димитров води тази битка вече 10 години, но казва, че усилията си струват. Има вече проект и разрешение от общинската администрация паметникът да бъде изграден в близост до Морскта градина.

Димитър Димитров, зам.-председател на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани: Стилизиран нос на кораб, който се издига на повече от 7 м височина и върху този нос на кораб има моряшка фигура. Всичко това ще бъде от бронз.

Остава не по-леката задача да се финансира проектът. Паметникът ще струва малко над 300 000 лв.

Димитър Димитров, зам.-председател на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани: Изчислили сме, че ако от наличните 20 000 моряци във Варна всеки даде по 10 лв., сумата, която ще се събере, е 200 000 лв.

Всеки може да помогне да се осъществи идеята, като си закупи картичка на стойност 10 лв. От Асоциацията на морските капитани ще разчитат и на други спонсори, чиято дейност е свързана с морския бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на корейската култура организираха младежи от Варна
Празник на корейската култура организираха младежи от Варна
Българското вино е конкурентно на пазара
Българското вино е конкурентно на пазара