НОВИНИ

"Сделката за свободата": Какво разкрива тефтерчето на бившия премиер на Либия?

10 години след освобождаването на българските медици от Либия, вече може да бъде повдигната завесата над политическите преговори и международни афери, довели до свободата им след 8 години в либийски затвор. Документалният филм на БНТ "Сделката за свободата" ще ви отведе зад публично известните факти, ще потърси неразказаните досега подробности около развръзката на тази най-тежка в новата история на България заложническа драма. Филмът хвърля повече светлина и върху информацията за тефтерчето на бившия министър-председател на Либия Шукри Ганем. Очаквайте "Сделката за свободата" тази вечер от 21.05 с автор Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
12:12, 31.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Бившият министър-председател на Либия Шукри Ганем е открит мъртъв в Дунава край Виена в края на април 2012 година. Тефтерчето му обаче го надживява. В него Генем, който е бил и министър на петрола в джамахирията, предава разказ, доверен му от либийски прокурор по разследването, което Кадафи образува след освобождаването на медиците. Обвинителят разказва пред Шукри Ганем как е разпитвал шефовете на либийското разузнаване Абдела Сануси и Муса Куса.

Фабрис Арфи, разследващ журналист в Медиапарт: По време на разпита Абдела Сануси плачеше и казваше, че е болен от рак - което е вярно - добави, че българските медици са невинни и че самият той е набавил епруветките с вируса - 4 флакона, а Муса Куса е взел 26 епруветки. Те са инжектирали децата, за да си отмъстят на Бенгази, защото това е бунтовнически град.

Установено е, че почеркът на Ганем и тефтерчето му са автентични от две прокуратури - на Франция и на Норвегия. Можем да предположим, че такъв разказ действително му е предаден, още повече, че записките датират от 2007 година. Самопризнанията на шефовете на либийското разузнаване обаче будят съмнения и звучат недостоверно. Не е ясно и с какви средства са изтръгнати.

Фабрис Арфи, разследващ журналист в Медиапарт: Той пише, че Абдела Сануси е бил наруган от лидера Кадафи, който е бил бесен за начина, по който се е случило освобождаването. Не че са освободени - това е било отдавна предвидено, но начинът, по който са освободени. Как Франция е взела медицинските сестри, докато Кадафи е спял.

Тефтерчето на Шукри Ганем безспорно предизвиква интерес и заслужава внимание. Най-малкото, защото хвърля светлина за методите на режима на Кадафи. Осветлява и атмосферата в джамахирията, позволила шестима невинни медици да бъдат осъдени на смърт и държани в затвора цели 8 години.

Очаквайте "Сделката за свободата" тази вечер от 21.05 по БНТ1

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите конвои от военни и техника на НАТО вече у нас за мащабно учение
Първите конвои от военни и техника на НАТО вече у нас за мащабно учение
Нови сортове грозде създадоха в  “Образцов чифлик”
Нови сортове грозде създадоха в “Образцов чифлик”