НОВИНИ

Съдът гледа мярката за измамника Спас

Съдът остави в ареста 33-годишния Спас Василев, който се представяше в социалните мрежи като Александър Николов. Фалшивата му самоличност беше разкрита след като десетки фейсбук потребители се оплакаха, че са били измамени със самолетни билети. Василев, обаче, беше задържан за измама отпреди 5 години за сумата от 490 лв.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
19:51, 16.10.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Преди заседанието Спас Василев каза само, че съжалява, а въпросите препращаше към адвоката си.

Спас Василев: Съжалявам, адвокатът ми само ще говори и ще си покаже по време на делото.

Спас Василев каза, че познава Мартинез, чиито снимки е откраднал.

Мнимият Александър призна, че познава и част от журналистите в залата. Отрече да е престъпник и да е искал да изкара пари. Съдът обаче прецени, че е извършвал упорита, трансгранична престъпна дейност, с изключителен размах и дързост. Според защитата Василев - не е искал умишлено да измами никого, искал да помага, но вместо това всеки път влизал в омагьосан кръг.

Георги Ценев, адвокат: Измамата да ви кажа правото понякога идва много лесно - от желанието да се покажеш, не можеш да изпълниш обещанието и става измама.

Например негов приятел лети за Делхи, билетът го обявява за 300 евро или 300 долара, после обаче билетът става 900 долара. Той взима от следващия изпратил парите и следващият остава без билет.

Вероника Трифонова, прокурор - СРП: Позиция на защитата. Прокуратурата не смята, че е така. Освен това дейността на обвиняемия се отличава с доста голяма продължителност във времето.

Сред аргументите за ареста беше, че от 2013-та Василев бил обявен за издирване, защото безуспешно е търсен на известните адреси. Според защитата -нито е разпитван, нито е знаел, че го издирват, а след като се вдигнал шум - сам се е предал в ГДБОП. Прокуратурата представи пред съда поредица от идентични разследвания, въпреки че за тях няма повдигнати обвинения, нито за измамените фейсбук - приятели, заради които случаят беше разгласен първо в социалните мрежи, а после и от медиите.

Вероника Трифонова, прокурор - СРП: Все още не са разпитани лицата като свидетели. Тепърва се установяват пострадали.

Той се е представял за друго лице, опитвал се е да скрие самоличността си, което е още един аргумент, че е действал с измамливи намерения към пострадалите.

Георги Ценев, адвокат: Да. Не се е представял, но Спас не му харесва името. Уважение и внимание е търсил. Правил е контакти на журналисти с хора, които е трябвало да бъдат интервюирани.

Адвокат Ценев разказа, че в периода, в който Спас Василев се превръща в Александър Николов - той е живеел предимно при родителите си в Кочериново, а не на постоянния си адрес в Дупница. Пътувал е в чужбина, учил е в Ница публична администрация, работил е във Франция и в Испания. Предстоят следствени действия и експертизи, които трябва да докажат дали Спас Василев е виртуалният Александър Николов и дали само той е ползвал фалшивия профил.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откритие на НАСА за сблъсък на неутронни звезди
Откритие на НАСА за сблъсък на неутронни звезди
Общините искат финансиране за електронно управление
Общините искат финансиране за електронно управление