НОВИНИ

Съдът остави в ареста Евгения и Николай Баневи, те ще обжалват

Евгения и Николай Баневи остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Те ще обжалват. За първи път на родна земя бизнес фамилията коментира разследването и обвиненията срещу тях. Пред БНТ Николай Банев заяви, че няма как да се изпере такава огромна сума пари. Тази сутрин служители от Инспекцията по труда са връчили на Баневи актове за неизплатени заплати в едно от предприятията им.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Тихомир Игнатов
20:11, 07.12.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

В съда Евгения Банева заяви, че със съпруга й нямат никакво намерение да живеят като бегълци и никога не са се укривали. По думите й два дни преди да бъдат задържани на 26 октомври на летището в Ница, са били уведомени от техния шофьор, че прокуратурата ги издирва. Чрез адвокат уговорили среща за разпит, веднага щом се завърнат в България. Трябвало да пътуват с редовен полет на нискотарифна авиокомпания.

Евгения Банева: Ако прокуратурата е имала съмнения, че ние се укриваме спокойно е могла да направи проверка в системата на полетите и да види, че ние сме в този полет от 26 дни. От предния ден бяхме резервирали и ВИП-а на летище София.
;

Прокуратурата контрира, като обясни, че те са били дълго време в чужбина и били неоткриваеми повече от половин година дори за Инспекцията по труда и се наложило тази сутрин инспектори да ги посетят в ареста.

Мария Дойчева, наблюдаващ прокурор: За да връчат актовете си на обвиняемия Банев и обвиняемата Банева, тъй като има сигнал от около 50 служители на "Елма тех", на които не са платени възнагражденията.

В своя защита семейството определи обвиненията в източване на предприятия и пране на пари като неверни. А пред съда Николай Банев заяви, че който изпере близо 600 милиона евро трябва да стане "шеф на ООН или президент на САЩ".

БНТ: Г- н Банев как ще коментирате това дело? Николай Банев: Само ще кажа две думи. Вие мисля, че имате икономическа грамотност. Представяте ли си, за да изперете един милиард колко оборот трябва да имате. Сигурно оборота на 4-5 български министерства.
Евгения Банева: Това е пълен абсурд. Пълен абсурд! Аз лично в 99 процента от изброените фирми съм никоя. Никога не съм изпълнявала никаква функция. Аз съм майка на три непълнолетни деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг да си гледам децата.

Съдът прие, че има доказателства за източването на редица предприятия и се позова на документите по делото и на свидетелските показания на бивш главен счетоводител в "Полимери", според когото през 2009 г., когато изпълнителен директор е била Евгения Банева, заводът започнал да намалява значително производството си и да работи на загуба. За прането на пари пък показания е дал и най-големият син на Николай Банев.

Мария Дойчева, наблюдаващ прокурор: Като свидетел, който знае много за офшорните дружества на семейство Баневи. Той казва, че дружествата се контролират от баща му и от Евгения Банева.

Това мотивира съда да приеме, че на този етап има достатъчно доказателства, за да се предположи, че Баневи са източвали приватизираните предприятия и са прехвърляли парите по нарочно създадени сметки на офшорни компании.

Съдебният състав прие още, че ако бъдат на свобода Евгения и Николай Баневи могат да извършат други престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът с ареста на финансовата директорка на Хуауей се разраства
Скандалът с ареста на финансовата директорка на "Хуауей" се разраства
Екологията е приоритет в бюджета на Столична община за 2019 г.
Екологията е приоритет в бюджета на Столична община за 2019 г.