НОВИНИ

Съдът потвърди мярката "парична гаранция" на собственика на депото край Дупница

Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката за неотклонение "парична гаранция", в размер на 10 000 лв. на Кольо Илиев - собственик на "Феникс Дупница" и определи 10-дневен срок за внасянето й. Той е обвинен, че от неустановена дата до 5 февруари тази година, в землището на Дупница е управлявал отпадъци с неустановен вид и произход, като така е нанесъл вреди на околната среда.

bnt avatar logo
от БНТ
16:32, 17.02.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Съдът днес отхвърли поисканата от прокуратурата по тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“, с мотивите, че Кольо Илиев няма да се укрие или да извърши друго престъпление. Адвокатът му Петър Чалъмов поиска да бъде отменена паричната гаранция и да му бъде наложена по лека мярка „подписка“, но съдът отхвърли искането.

Петър Чалъмов, адвокат: Ще окажем пълно съдействие по разследването на делото и по изясняване на обстоятелствата дали Кольо Илиев съхранява незаконосъобразно боклук и къде съхранява този боклук.

В съдебната зала Кольо Илиев заяви, че отпадъкът под автомагистрала „Струма“, за чието съхранение е обвинен, не е негов и той не може да се разполага с него.

Кольо Илиев, собствник на фирма "Феникс Дупница“: Този технологичен отпадък е поставен в далечната 97г. -98 г. Досега институциите никога не са имали предвид, че представлява някаква опасност.

В съда Илиев каза, че над 80% от буклука са фармацевтични ПВЦ-блистери, съдържащи поливинилхлорид, който при определени условия е опасен и дори смъртоносен. Не трябва да се смесва с други отпадъци, а да се балира, но кой трябва да извърши тази дейност, Илиев не уточни. Той добави, че е писал множество писма до всички институции, но без резултат и каза още, че стойността на отпадъка е около 3 мнл.лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бизнесмен от Русе съди НАП за изтекли лични данни
Бизнесмен от Русе съди НАП за изтекли лични данни
Морската общност е против продажбата на спасителния кораб „Перун“
Морската общност е против продажбата на спасителния кораб „Перун“