НОВИНИ

Семково става като австрийски курорт

Кметът на община Белица има намерение да развива Семково като алпийски курорт, който да бъде достъпен за повече български семейства. Идеята е да се изгради модерен лифт за туристите, както и да се увеличи легловата база. В курорта няма да се строят високи хотели, а ще се изградят малки къщи от дърво и камък, каквито има в австрийските зимни курорти.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград А. Сукалинска, И. Николова
21:00, 29.11.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Местните жители на Белица разказват, че преди 15-20 години Семково е било предпочитано за почивка място в Рила планина, а хотелските комплекси трудно са побирали всички желаещи. Сега обаче работят едва няколко бази за настаняване, а част от сградите са изоставени и рушащи се.

Курортът Семково беше един от най-добрите в региона. Семково трябва да се възроди.

Кметът на Белица Радослав Ревански вече има идея как ще изглежда Семково, за да се върнат туристите отново тук.

Радослав Ревански, кмет на община Белица: Представете си едни малки дървени къщурки, малки, спретнати, от които да лъха уют и топлина. В момента имаме писти най-вече за начинаещи скиори. Имаме една черна писта, която е за професионалисти, но Семково е по-скоро насочен към онази таргет група, която е семеен туризъм и към начинаещи скиори. Знаете и в момента той си е студентски курорт.

В момента се изготвя общ устройствен план на община Белица. Общинското ръководство настоява част от държавните земи в курорта да станат общински.

Радослав Ревански, кмет на община Белица: Молим за подкрепа от държавата. Просто има нужда от воля на държавата да стане тази земя общинска, за да може ние да се разпореждаме с нея по възможно най-добрия начин.

Няколко частни инвеститори вече са проявили интерес към идеята на кмета. Общината пък е спечелила проект за цялостен ремонт на пътя до Семково. До края на следващата година участъкът ще бъде изцяло ремонтиран и преасфалтиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарл Азнавур със специално интервю за Панорама
Шарл Азнавур със специално интервю за "Панорама"
Ще има ли промени в защита на работниците?
Ще има ли промени в защита на работниците?