Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна със Си Дзинпин

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се намира в Китай. Новината е потвърдена от китайската информационна агенция Синхуа. Си Дзинпин и Ким Чен-ун са обсъдили бъдещата среща между Пхенян и Вашингтон.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:15, 28.03.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

В последните дни се появиха спекулации, че Севернокорейският лидер се намира в Пекин, но потвърждение дойде едва днес. Посещението на Ким е неофициално и е станало по молба на Си Дзинпин. В разговори между двамата е станало ясно, че Ким Чен-ун е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Пекин е един от основните посредници между Пхенян и Вашингтон за нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров. Страните в региона посрещнаха със задоволство готовността на Ким Чен-ун да преговаря за ядрената програма на страната.

;
Бей Те-хюн, говорител на министерството на обединениeто в Южна Корея: Смятам, че подобрението в отношенията между Северна Корея и Китай преди срещата на Пхенян и Вашингтон ще помогне за разрешаването на проблема на Корейския полуостров. Ще помогне за премахването на ядрените оръжия и установяването на мир.

Посещението на Ким Чен-ун в Китай е първата визита зад граница на севернокорейския лидер, откакто той пое властта през 2011 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изслушват вътрешния министър и шефа на ДАНС  за акцията в община Септември
Изслушват вътрешния министър и шефа на ДАНС за акцията в община Септември
Ден на траур в Русия заради пожара в Кемерово
Ден на траур в Русия заради пожара в Кемерово