НОВИНИ

Сграда - паметник на културата в Русе се руши от години

Емблематична сграда в Русе, в която се е помещавало първото застрахователно дружество в България, се руши. Заради съдебни спорове между собствениците Община Русе не може да възстанови фасадата и покрива, въпреки, че има заделени средства за ремонта.

bnt avatar logo
от Ирина Илиева
09:58, 07.07.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Повече от десет години красивата фасада на старата полиция в центъра на Русе е в окаяно състояние и може да се събори. Във вътрешността й са поникнали храсти и дървета, които я доразрушават.

Сградата е собственост на общината и няколко наследници, които не могат да се разберат каква ще е съдбата й, още по-малко е желанието им да инвестират пари в ремонт.

Общината търси вариант да спаси поне покрива на сградата, но засега без успех.

Арх. Живка Бучуковска: Разрешението за строеж се обжалва от собствениците отново и така сме в едни съдебни саги и ние не можем да направим този временен защитен покрив. Община Русе залага в бюджета си средства 160 000 лв, но до момента ние не можем да пристъпим до избор на изпълнител.

В момента сградата е покрита с пано, което припомня как е изглеждала някога и което трябва да предпазва жителите и гостите на града от рушащата се фасада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече круизни кораби акостират в Русе, расте и броят на чуждите туристи
Повече круизни кораби акостират в Русе, расте и броят на чуждите туристи
Нови огнища на африканска чума по свинете близо до Русе
Нови огнища на африканска чума по свинете близо до Русе