НОВИНИ

Сградата на БНТ се оцвети в синьо - попитайте защо

Днес се провежда световна кампания, посветена на месеца за борба с рака на дебелото черво. В България инициативата се организира за трета поредна година от Федерация „Български пациентски форум". Тази година и БНТ е медиен партньор на кампанията и се ангажира с популяризиране на превенцията. В знак на съпричастност сградата на телевизията светна в синьо в 20 часа в началото на емисията ни "По света и у нас" и ще продължи да свети един час.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:00, 04.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Всичко започва преди няколко години. Марина се опитвала да забременее, но опитите били неуспешни. В същото време имала и болки в стомаха. Свързвала ги със забързания си начин на живот и нередовното хранене. Не предполагала, че тези симптоми са свързани с някаква болест, докато постепенно не започнали да се усилват.

Марина: "Реших да се консултирам с лекар и за съжаление ми беше поставена тази диагноза. При което аз бях... неочаквано беше за мен".

Заболяването засяга най-често хора около 50 и над 50 годишна възраст, но има и изключения. Среща се и при по-млади хора, както е в случая на Марина. Лекарите казват, че ранното диагностициране е най-важно. Тогава пациентът има големи шансове да се излекува напълно.

Марина: "За щастие рано го откриха и при мен нещата свършват добре. Докторът ми каза, че 5 години, ако нямам разсейки вече мога да продължа живота си като съвсем нормален млад човек".
;

Марина посъветва всички, които имат подобни симптоми да не чакат. Важно е да се консултират навреме с лекар и да следват неговите съвети. Самолекуването не е решение на проблемите. То може да влоши още повече състоянието на болния.

Още за кампанията и борбата с рака на дебелото черво може да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банско и Добринище са пълни с туристи
Банско и Добринище са пълни с туристи
Китай с инвестиции в Карлово и Бургас
Китай с инвестиции в Карлово и Бургас