НОВИНИ

Щаб за борба с морбили с мерки срещу нарастване на броя на заболелите

Щаб за борба с морбили заседава днес в Регионалната здравна инспекция в София. Целта е да се набележат мерки срещу драстичното нарастване на броя на болните от морбили у нас. В момента заразените са 759 - съобщи националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:30, 29.05.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

В София са две трети от заболелите, голям процент има и в Благоевград. В сравнение с миналата година броят на болните е над 40 пъти по-голям.

Набелязаните днес мерки са свързани с активно издирване на неимунизирани деца между 13 месеца и 18 години по пациентските листи на личните лекари, активна работа с лекарите и медицинските специалисти в лечебните заведения за ранно откриване и ранна диагностика на заболяването, още преди да е излязъл обривът. Продължава издирването на неимунизирани деца в детските и учебни заведения.

Доц: Лили Маринова, Регионална здравна инспекция - София: Имунизацията е най-важната мярка за овладяване на подобна ситуация.
;

Морбили е едно от най-заразните заболявания. Първата имунизация се извършва, когато детето е на 13 месеца, а втората - на 12 години. Едва тогава се смята, че вече е изграден имунитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Теодора Маника: Трябва да се проверява прогнозата за времето
"Отвъд границите": Теодора Маника: Трябва да се проверява прогнозата за времето
Кметът на Божурище остава в ареста
Кметът на Божурище остава в ареста