НОВИНИ

Над 200 млн. лева допълнително за болнична помощ ще бъдат отпуснати от 2020 г.

От 2020-та година ще бъдат отпуснати над 200 милиона лева допълнително за болнична помощ, обяви днес правителството. Това стана ясно след среща в Министерския съвет с КНСБ и здравния министър Кирил Ананиев, и на фона на национален протест на медицинските специалисти.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
14:27, 07.10.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Министър Кирил Ананиев пое ангажимент за засилен контрол за това как областните и държавните болници разпределят парите за заплати. Протестът днес не беше подкрепен от Асоциацията на медицинските сестри, Българския лекарски съюз и някои пациентски организации.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Може би за първи път такъв огромен ресурс в размер над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ. Преобладаващата част, поне две трети от тях трябва да отиде за увеличаване разходите за персонал, а по нашите сметки, ако отидат две трети, те ще покрият целевите нива по КТД.
Пламен Димитров - председател на КНСБ: Това, което чух днес на тази среща, ме кара да оставам умерен оптимист е финансирането на училищно и детско здравеопазване. Там са заложени увеличение на заплатите, но не колкото хората искат и очакват. Ще продължим да предлагаме механизми, които да защитят малките общински болници, които нямат възможност да достигнат нивата на финансиране дори с увеличените пари.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4.5 кг. канабис е иззет при спецакция в село край Монтана
4.5 кг. канабис е иззет при спецакция в село край Монтана
3-годишна условна присъда за бившия управител на „Фонд научни изследвания”
3-годишна условна присъда за бившия управител на „Фонд научни изследвания”