НОВИНИ

Ще има ли отново воден транспорт във Варна през лятото?

Консорциум от частни транспортни фирми има намерения да възстанови водния транспорт във Варна. Дружеството иска да подпише договор за наемането на моторен кораб “Белла”, който да бъде пуснат отново по линията Морска гара - Варна – кв. “Аспарухово” и обратно. Плавателният съд е собственост на Община Белослав, а до момента в деловодството на институцията няма депозирано искане от превозвача.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
20:30, 26.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Корабът “Белла” е общинска публична собственост и за да бъде отдаден под наем на частно дружество има много процедурни правила, които трябва да се спазят. Задължително е да бъде обявен търг по Закона за обществените поръчки и в него ясно да е записано за каква цел ще се използва плавателният съд. Отделно процедурата трябва да е съгласувана с министерството на финансите

Инж. Деян Иванов, кмет на Община Белослав:
"Аз също прочетох в интернет пространството и в новините, че е стартирала такава процедура. Държа да отбележа, че в Община Белослав все още до към днешна дата няма депозирана молба за искане и намерения от частно дружество за отдаването на моторен кораб “Белла”."

Кметът на Белослав каза още, че за да изпълнява корабът “Белла” курсове от Морска гара - Варна до кв. “Аспарухово” има редица разходи, които трябва да се уточнят – заплаще на екипажа, за вахта и за пристанищни такси, както и застраховка за определения маршрут по графика. От частния превозвач дори вече определели цена на превоза от 3 лева в едната посока и 5 лева за двупосочен билет.

Инж. Деян Иванов, кмет на Община Белослав
"Според мен все още не е сериозно да се определя цена на билета, като ние не сме отговорили каква е издръжката на това корабче и какви разходи би направило то за този транспортен коридор, който искат те да се отвори, за да могат те да направят анализ разходи-ползи, то на загуба или на печалба ще е съответно."

Целта на кораба “Белла” е да обезпечи преминаването на пасажери и автомобили между двата бряга на Белослав, когато фериботът не работи. Годишно държавата отпуска малко над 1,4 милиона лева за поддръжката на двата плавателни съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 600 души аплодираха представянето на Посоки в Кан
Близо 600 души аплодираха представянето на "Посоки" в Кан
​Българско училище отвори врати в сърцето на Абу Даби
​Българско училище отвори врати в сърцето на Абу Даби