НОВИНИ

Ще изчезнат ли българските паралелки в Западните покрайнини?

Недостиг на учебници на български език за учениците от Западните покрайнини. Проблемите с образованието на българите в региона съществуват от десетилетия, а учители разказват, че децата в българските паралелки значително намаляват. Преди Великден в Босилеград се проведе първото посещение на български министър-председател в новата ни история. При срещата на Огнян Герджиков с външния министър на Сърбия Ивица Дачич бяха направени обещания за конкретни действия по проблема, както и стимулиране на икономиката чрез инвестиции

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:34, 23.04.2017
Чете се за: 01:47 мин.
По света

Полупразни училищни стаи с по пет-шест деца. Така изглеждат днес българските паралелки в гимназията в Босилеград.

Анита Пенева, учителка: ,,Учениците от година на година са по-малко. Намаляват, да."

Учителите разказват, че от 9-ти до 12-ти клас има четири български паралелки. Обучението обаче е трудно заради липсата на преведени учебници.

Григор, ученик: ,,Нуждаем се от учебници по сръбската програма и да са на български език."
Божила, ученичка: ,,Изоставаме, да. Доста изоставаме. Много ни е трудно без учебниците."
Борис, ученик: ,,Ние учим от сръбски учебници на сръбски. След това, когато изнасяме урока, изнасяме го на български. Учителите максимално се опитват да превеждат на български и да ни обясняват."

Анита Пенева е учителка в гимназията от седем години. Разказва, че учениците разчитат предимно на помощта на преподавателите. Учебните програми в Сърбия и в България са различни и затова децата не могат да учат по българските учебници. В същото време сръбски издатели отказват да ги превеждат и издават с мотива, че тиражът е малък и няма рентабилност.

Анита Пенева: ,,В час се превежда. Колегите вкъщи превеждат, което могат. Опитват се да осигурят добро обучение."

В края на миналата година сръбските медии оповестиха, че външният министър на Сърбия е предал 30 учебници, преведени от сръбски на български, в българското посолство, предназначени именно за Босилеград.

Борис: ,,Сега започнаха да превеждат някои от учебниците от сръбски на български по сръбската програма, защото те не позволяват български учебници от България."
Владимир Захариев, кмет на Босилеград: ,,За съжаление, много години назад не се е правило нищо. Вече до седми клас учебниците са готови. Направили сме меморандуми и за по-нататък. Дечицата досега не учеха, понеже нямаха книжици, но ние до 8 клас имаме пет паралелки, които учат и сега в първо отделение сме говорили да има 7-8 с изучаване на български език."

Хората в града разказват, че от години сръбската държава не инвестира в български учебници и не насърчава образованието на български език. Това е причината родителите да се отказват от българските паралелки и да местят децата си в сръбските.

- Има ли опасност българските паралелки да изчезнат?
Александър Димитров, сдружение ,,ГЛАС": Страхувам се, че има такава опасност. Миналата година, преди началото на учебната година, само един родител пожела детето му да се учи на български език, което показва, че някъде сме сбъркали. Дела трябват, а не думи. Мисля си, че е дошло време, когато наистина трябва да работим, а не да говорим."

Поредното обещание за икономически инвестиции в иначе един от най-бедните региони на страната и помощ за българските паралелки дойде точно преди Великден. След срещата със служебния премиер Герджиков външният министър на Сърбия Ивица Дачич и кметът на града Владимир Захариев обещаха да работят в тази посока.

Владимир Захариев, кмет на Босилеград ,,Един ученик да има по селата и да иска да учи на майчин език, да си учи на майчин език."
Божила, ученичка: ,,Надяваме се, че ще ни дадат учебниците. Чакаме ги ама ..."
Борис: ,,С българските паралелки мисля, че това е една от най-главните форми на съхранение на българския дух и това трябва да се продължи в Босилеград."

А иначе, между обещанията и очакванията, малкото останали ученици в българските паралелки признават, че след като завършат искат да продължат образованието си в България, не мислят за завръщане заради липсата на работа и реализация в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна кампания „Колело за смет, за дете велосипед
Благотворителна кампания „Колело за смет, за дете велосипед"
Три области търсят варианти за осигуряване на спасители на неохраняемите плажове
Три области търсят варианти за осигуряване на спасители на неохраняемите плажове