НОВИНИ

Велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с Хемофилия тръгва едновременно в София, Пловдив и Варна. Инициативата се провежда за втора година. Целта е да се привлече общественото внимание към рядкото генетично заболяване. От Хемофилия у нас страдат около 700 души. 110 от тях са деца. Историята на едно от тях разказваме в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:16, 23.04.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Александър е на 16 години. Родил се е с хемофилия. Заради рядката болест кръвта му се съсирва по-трудно, а това крие риск от кръвоизливи в мозъка и ставите.

Алескандър Мишев: "В началото беше трудно, защото трябваше да ходим до болницата, да се поставят факторите, не можех да си ги поставям сам, бях зависим от другите."

От 2 години Алескандър може сам да си поставя животоподържашите инжекции. Те му дават шанс за нромален живот. Заради риска от нараняване не може да практикува бойни спортове

Алескандър Мишев: "Болестта не ми пречи изобщо на училището. За болницата, като по-малък се налагаше да я посещавам по-често."

Със съвременните методи за лечение средната продължителността на живота на болните от Хемофилия е 65 години, разказва председателят на Българската Асоциация по Хемофилия.

Виктор Паскалев - председател на Българската асоциация по Хемофилия: "Хората с Хемофилия, ако имат правилно лечение могат 100% социално да се приспособят и 90% физически в обществото. Не случайно походът се казва "Заедно". Заедно хората с хемофилия и другите клинично здрави приятели, братя сестри, другари. Заедно в училище, заедно в детската градина, заедно на работа. "

На похода в София се очаква да се съберат около 70 души. Стартът е в 10.30 от пилоните на НДК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три области търсят варианти за осигуряване на спасители на неохраняемите плажове
Три области търсят варианти за осигуряване на спасители на неохраняемите плажове
Какво се прави за неутрализиране на последиците от уранодобива?
Какво се прави за неутрализиране на последиците от уранодобива?