Ще получат ли достойно обезщетение близките на жертвите от инцидента край Своге

По 10 лева е превела една от големите застрахователни компании на трима наследници на две от жертвите при катастрофата край Своге миналото лято. Колко всъщност струва човешкият живот? Гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Златина Стоянова от Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП.

от БНТ
07:48, 22.05.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Злополука на пътниците е задължителна застраховка, която трябва да бъде сключена от превозвача. Има малък набор от документи и процедурата е сравнително опростена в това всеки засегнат да потърси обезщетение, обясни Стоянова.

Златина Стоянова, Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП: Има фиксирана сума - 50 000 лв, която се изплаща в пълен размер при настъпила смърт . Застрахователно дружество "Бул Инс" отказа да плати обезщетение, тъй като няма според тях превозвачът е нарушил правилата. 6 месеца издирваха някакъв документ, който не знам как се нарича. Подадоха жалба към Комисията по финансов надзор да разгледа случая и тя се произнесе, че има нарушение и застрахователната компания трябва да преведе пълния размер на обезщетението.

Стоянова е категорична, че нарушението от страна на превозвача не касае наредбите, които уреждат отношенията с пострадали или близки на загинали при ПТП. Ако превозвачът не е изпълнил някакви условия, това няма как да обезсили застраховката.

Златина Стоянова, Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП: За да е в сила, трябва да има редовно платена застрахователна премия и да е настъпило застрахователно събитие. Абсолютно проста процедура, не разбирам защо се случва това.

В разговора се включи и Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", който изложи противоположна позиция по темата.

По думите му, компанията отказва да изплати застраховките, защото не е извършван обществен превоз от фирмата превозвач.

Стоян Проданов, изп. директор на ЗД "Бул Инс": Това, което ни беше представено, е недостатъчно за обществен превоз - няма пътен лист, няма договор, няма фактура. Смятаме за недостатъчно доказано, че това пътуване е с обществен характер.

Според Златина Стоянова обаче, пътен лист има, списъкът с пътуващите е надлежно издаден и те като възрастни хора, са си направили споделено пътуване.

Стоян Проданов, изп. директор на ЗД "Бул Инс": Н сме излезли извън срока, който постановява законът. Ако бъдат представени необходимите доказателства, по всяко време ние можем да вземем решение за изплащане на обезщетение. Когато има толкова различни становища, арбитър може да бъде единствено съдът.

Проданов е категоричен, че твърдението за липса на финансов ресурс от дружеството, е смехотворно и за последните 10 години компанията е платила сума в размер на милиард за обезщетения.

За първи път ми се случва да попадам в подобна ситуация, до момента не е имало никакви спорове за изплащане на застраховка за смърт при ПТП, коментира от своя страна Златина Стоянова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще бъдат ли възстановени щетите от градушката в Свищовско
Ще бъдат ли възстановени щетите от градушката в Свищовско
Ще запази ли Амазон приложението си за лицево разпознаване?
Ще запази ли Амазон приложението си за лицево разпознаване?