НОВИНИ

Ще помогнат ли санкциите за по-чист въздух в София?

"Красна поляна" е сред кварталите в София с най-мръсен въздух през последните години. Снощи в бившите виетнамски общежития е имало внезапна проверка, за да се разбере на какво се отопляват хората, които живеят тук. Според жителите на "Красна поляна" виетнамските общежития са сред основните замърсители.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
09:06, 11.12.2019
Чете се за: 01:39 мин.
У нас
Цветан Фиков: Поздравът в "Красна поляна" е не Честит първи сняг, а Честит първи газ. В общи линии в момента, в който паднат температурите и ние започваме да дишаме газ, който има вкус, цвят и мирис, и колкото и да се опитват да ни убеждават, че в рамките на замърсяването е едва ли не почти безопасен, ние виждаме какво ни се случва, когато отидем за 5 минути до магазина. Започваме да секретираме от всички отвори на лицето, да кашляме и няма как да ни убедят, че това, което се случва тук в "Красна поляна", е в рамките на нормата и на нормалното. Още повече, че самите виетнамски общежития са общински сгради. При тях предписанието да не се топлят с твърди горива е още от 2008 година, заедно с предписанието, че са негодни за живеене. Въпреки това общината продължава да ги отдава под наем, въпреки това общината продължава да си затваря очите.

Очаква се юни догодина 2 или 3 от тях да бъдат премахнати и след това другата част.

Емил Димитров: Това не е ефикасен метод според мен, защото едни хора, които са неспособни да се отопляват на друг източник, общината не им осигурява този по-евтин метод и те са принудени да изберат студ или затвор. Основният замърсител в "Красна поляна" са нерегламентираните печки, които изобщо не трябва да бъдат в тези виетнамски общежития. Аз лично бях на проверки една вечер с общината, въпросът беше: На какво се отоплявате? и дотам. Нито се констатира какво е вътре, имаше отпадъчна дървесина, в същото време навън горяха отпадъци и въпросът е, след като 20 човека навън горят огън, кой от тях ще влезе в затвора?
Цветан Фиков: В едно четиричленно семейство се влиза и вътре се горят отпадъци. Кой - майката, дъщерята, ако е пълнолетна, бащата, кой отива в затвора или ги натикваме всичките на топло?
Марияна Иванова, представител на Столичния инспекторат: Ние извършихме проверката заедно с представители на Столична община, район Красна поляна и с представители на полицията. Разделихме се на 4 екипа и проверихме всички блокове, всеки един апартамент и сме видели хората с какво се отопляват. Повечето се отопляват на ток. Констатирахме 8 нарушения и са съставени актове - за горене на отпадъчни материали от дървесина, от дограми, от шкафове, от ламиниран паркет. Проверките преминаха сравнително спокойно. Хората даваха достъп до жилищата си.
Инженер Николай Кючуков, представител на Столичния инспекторат: От 1 декември до вчера са извършени точно 435 проверки, в това число 198 на строителни обекти, като на последните са съставени 58 акта, 48 от тях са съставени на техническите ръководители на строителните площадки и 5 на юридическите лица. Направени са проверки на автосервизи и на пунктове за смяна на гуми - около 192 проверки. Направени са 12 проверки на цехове за производство на мебели и дърводелски цехове. Санкциите за физически лица са от 100 до 5000 лв., а на юридически - от 700 до 20 000 лв. Това са си регулярни проверки, които се извършват всяка година.

Жителите на "Красна поляна" организират нов протест на 28 януари от 19 часа заради събарянето на виетнамските общежития.

Мъглата в София почти се вдигна, така че вероятно и въздухът днес ще е по-чист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Световното клубно първенство по футбол по БНТ
Гледайте Световното клубно първенство по футбол по БНТ
Какви са настроенията във Великобритания преди изборите?
Какви са настроенията във Великобритания преди изборите?