НОВИНИ

Ще повлияе ли свободната търговия между ЕС и Канада на цената на стоките?

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, известно като СЕТА, влиза в сила от днес. 98% от митата за стоките, които се търгуват между Северноамериканската държава и страните-членки, отпадат. Споразумението беше посрещнато с негодувание от страна на европейските фермери, които смятат, че след отпадането на митата пазарът ще бъде залят с евтини вносни стоки.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
11:05, 21.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Споразумението обхваща над 510 милиона европейци и 35 милиона канадци. Въпреки че СЕТА влиза в сила от днес, то може да бъде отменено, ако не бъде ратифицирано от парламентите на всички членки на Европейския съюз. Към момента то е ратифицирано от само пет страни - Латвия, Дания, Испания, Хърватия и Малта. Ако някой от парламентите каже „не“, то това ще бъде краят му.

Споразумението ще улесни износа на стоки като сирене и алкохолни напитки за Канада. Европейските фермери обаче се опасяват, че внасяните канадски продукти отговарят на по-ниски санитарни стандарти. Някои чувствителни сектори като птицепроизводството остават напълно защитени, а за други, като говеждо, свинско и царевица се въвеждат квоти.

Европейските компании ще имат достъп до търговете за обществени поръчки в Канада, включително и на градовете, и на провинциите. Европейците вече дават на канадските компании широк достъп до обществените си поръчки.

Според проучване на Европейската комисия СЕТА ще допринесе с около 2 млрд. евро годишно за брутния вътрешен продукт на ЕС. Тази цифра е незначителна предвид, че през 2015 г. европейският БВП бе 14 600 млрд. евро. ЕС е вторият по големина търговски партньор на Отава, но за европейците канадската търговия е едва десета по значимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бургас започна есенният фестивал Флора
В Бургас започна есенният фестивал "Флора"
Полицията издирва Траян Стефков Янков
Полицията издирва Траян Стефков Янков