НОВИНИ

Културното бижу на Сливен търси финансиране

Заради огромните дългове, наследени от предишното управление, новият кмет на Сливен Стефан Радев е замразил ремонта на концертната зала, която носи името на града. Преди демократичните промени зала “Сливен” се е славила с чудесната си акустика и е била любимо място за изпълнения на изявени творци, сред които и витруозния цигулар Минчо Минчев.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
09:49, 18.12.2015
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Годините на прехода, обаче, са довели до сменена собственост и разруха и едва през 2014 г. са осигурени близо милион и половина от държавата, за да започне възстановяването на културното бижу на Сливен. Досега в ремонта са вложени над 1 милион и 700 хиляди лева, част от които са общински средства.

“Демонтирани са всички стари инсталации, облицовки, столове, които са на амфитеатъра. Ремонтирана е подвижната сцена и в момента са започнати монтажа на новите инсталации, напълно нова техническа инсталация, нова климатична инсталация, като са монтирани нужните съоръжения, топлообменници, филтри на покрива. Частично е изпълнена звукоизолацията по стените, 100 % е изпълнен нужният ремонт по тавана”, изрежда направеното инж. Милко Харалампиев, главен експерт в Дирекция “Общинска инфраструктура” при Община Сливен.

За цялостното довършване на сградата са необходими още милион и 200 хиляди лева, но Общината не разполага с тези средства, защото новият кмет е заварил дългове за 40 млн. лева и сключени договори за още 100 млн. лева.

“Аз не отричам, че зала “Сливен” е нещо много хубаво за град Сливен. Аз само казвам, че когато дължим над 1 милион за храна на детските градини и яслите и рискуваме всеки момент да спре снабдяването с храна на тези заведения, не може това да не ни е първи приоритет. Не може, когато рискуваме да спре осветлението в общината или да спре почистването и сметоизвозването, ние да отделим пари, които и нямаме”, коментира ситуацията Стефан Радев, кмет на община Сливен.

Залата е подготвена да се монтира в нея и дарения от Швейцария орган, който е изпратен в Румъния за ремонт, заради неправилно съхранение. Но и с него има сериозен проблем.

“Органът е готов, ремонтиран, но Общината не е платила остатъка от сумата – над 20 000 евро остава да се платят. По-големият проблем е, че не можем да го донесем и да си го вземем, защото той трябва да бъде монтиран в среда, в която няма запрашаване и влага – трябва да приключат всички строителни работи, за да можем да вземем органа и да го монтираме тук”, обяснява Радев.


;

Заради финансовите трудности сливенският кмет е замразил ремонта и е разпоредил на строителя да осигури охрана, за да се съхрани вече изграденото, но не се е отказал да търси друго финансиране.

“Имаме отговорност да намерим пари, да потърсим, да намерим всички източници, с които може да се финансира този ремонт”, добавя той.

Опасенията на строителните експерти са, че ако не се осигурят навреме средства за довършване на ремонта, вече изграденото ще се амортизира и ще са необходими още повече финанси, за да бъде възстановено и завършено изцяло. В същото време по сигнал прокуратурата проверява как предишното общинско ръководство е възложило ремонта на сградата и защо стойността му е нараснала от 2 на близо 3 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нели Куцкова ще реши дали да обжалва решението на ВСС
​Нели Куцкова ще реши дали да обжалва решението на ВСС
Дилма Русеф засега се разминава с импийчмънта
Дилма Русеф засега се разминава с импийчмънта