НОВИНИ

Страх от свлачища в Лъки

Десет месеца жителите на родопския град Лъки живеят в страх. Те са притеснени да не са активизират отново двете свлачища, които тръгнаха в края на март и срутиха подпорни стени. Детската градина, джамията и два жилищни блока все още са застрашени от разрушаване. Комисията по бедствия и аварии все още не е отпуснала средства за възстановяване на подпорните стени.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
07:13, 18.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Останките от рухналата през март подпорна стена на отвесен скат зад сградата на детската градина в Лъки са разчистени отдавна, но нова стена няма. По скалите продължава да тече вода, а рискът от пропадане на ската остава.

Елена Илиева, директор ОДЗ “Юрий Гагарин“, гр. Лъки: Това е подпочвена вода, която непрекъснато се усилва, тя намери път под асфалта и всичката тази вода влиза в сградата, в момента има вода около 20 см. в самата сграда”.

Лелите от детската градина редовно изхвърлят с кофи водата от избата, но заради повредената от влагата стълба сега ще викат пожарната да отводнява. Детската градина е единствената в Лъки. За това родителите продължават да водят децата си там, но тревогата им остава.

Бистра Вълкова: „Има опасност тука голяма за децата, хубаво е мерки да се вземат, ще сме благодарни за това, наистина се притесняваме много, много е опасно”.

Сградата на джамията,под която имаше подпорна стена, може да се срути всеки момент,като започнат снеговете. Заради това е забранено да се служи в нея. Близкият до джамията четириетажен блок също е застрашен.

Валентин Симеонов, кмет на Лъки: „Направени са проекти, единият проект за стената над детската градина възлиза на стойност 340 000 лева, а стената на ул."Дичо Петров" е на стойност 223 000 лв”.

В Лъки се надяват до края на март да възстановят подпорните стени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквайте в Денят започва: Цецка Цачева с равносметка за политическата 2015-а
Очаквайте в "Денят започва": Цецка Цачева с равносметка за политическата 2015-а
Арестуваха приятел на стрелците от Сан Бернардино
Арестуваха приятел на стрелците от Сан Бернардино