НОВИНИ

България спаси правото си за улов на калкан

Решението беше взето в Брюксел, след оспорвани дебати дали тази година да не бъде обявена забрана или да се запази миналогодишната квота.

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 17.12.2015
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

43 тона. Това е позволеният улов на калкан за предстоящата година според новите квоти, постановени от Брюксел. Количеството е малко, но за родните рибари е по-добрият вариант от пълната забрана, която заплашваше страната ни и Румъния. Квотите се определят ежегодно за всяка страна член на Европейския съюз, на базата на сведенията за рибните запаси.

От 2007 година, позволените за улов количества за България и Румъния непрекъснато намаляват. За сравнение – през 2009 година националната ни квота е била 52 тона. Ловът на калкан е важна част от отрасъла, защото е сравнително скъпа риба и спасява доходите на собствениците на малки рибарски лодки.

Стефан Бъчваров, началник-сектор „Рибарство и контрол“ в ИАРА: "Собствениците на лодки под 10 метра са съществена част от риболовния флот на България - около 80%, но те имат несъществена част от стопанския улов - приблизително 10%. Много от тях изхранват повече от едно семейство с препитанието си".

Българската Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури всяка година настоява за по-големи количества. Но смятат и постигнатото за значителен успех.

Стефан Бъчваров, началник-сектор „Рибарство и контрол“ в ИАРА: "Това е препитание на много семейства, те цяла зима разчитат на тази работа - няма какво друго да ловят, освен калкан".

Тодор Джамбазов – рибар: "Не мога да кажа, че е успех - от една страна, ако са забранили за пет години риболова, за нас ще стане по-хубаво след пет години, но от друга страна много семейства ще останат гладни".

Самите рибари недоволстват, че турските им колеги, които не са членове на съюза, не спазват никакви ограничения.

Тодор Джамбазов – рибар: "Прибрахме се снощи с 45 кг. улов на калкан и 2-3 акули и така".
Емил Донев, рибар с 40 години стаж: "Няма риба, особено тази година няма нищо - ето: 2 рибки. Големите кораби ходят за калкан..."

Тази година Изпълнителната агенция е издала 589 стопански разрешителни за риболов и 480 любителски билета. Един рибар има право на индивидуална квота и ако я надвиши, глобите започват от 1000 лв и конфискация на улова, и стигат до забрана да излизат в морето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София - едно от децата на Българската Коледа
София - едно от децата на Българската Коледа
Обсъждат приемането на единна агенция за гранична охрана на ЕС
Обсъждат приемането на единна агенция за гранична охрана на ЕС