НОВИНИ

Ще стреснат ли новите по-строги санкции шофьорите-нарушители на пътя?

Новите по-сурови наказания за шофьорите-нарушители влязоха вече в сила. Пътна полиция въведе още по-широк кръг от катастрофи, при които може да се подпише само двустранен протокол без да се викат пътни полицаи. Гост в студиото на "Денят започва" беше Бойко Рановски - началник на отдел "Пътна полиция", който обясни какви са новите промени в Закона за движение по пътищата.

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 20.02.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
комисар Бойко Рановски - началник на отдел "Пътна полиция" - ГДНП: За превишаване на максимално разрешената скорост санкциите се увеличават драстично - от 30 км и повече превишение санкциите стават двойно по-високи. Въведени са и нови санкции за управление в насрещното движение по автомагистрала, скоростен път. Въведени са и конкретни текстове за тези, които участват или организират нерегламентирани състезания по пътищата. Има и една нова принудителна мярка - сваляне на регистрационните табели, прекратяване на регистрацията за водачи, които сядат зад волана след употреба на алкохол, наркотици или са неправоспособни.

На въпрос при какви случаи се свалят номерата на автомобилите, Бойко Рановски обясни, че в закона ясно е записано - номерата ще бъдат свалени на собственик, който управлява МПС под въздействие на алкохол, наркотични вещества или е неправоспособен. Ако водачът не е собственик си важи действащата преди промените мярка - спиране от движение на МПС. Разликата между спиране от движение и прекратяване е, че в единия случай се взимат и табелите с регистрационен номер при прекратяването, а при спирането от движение се взима само част от свидетелството за регистрация и автомобила се спира от движение в срок до 1 месец. Само седмица след като промените влязоха в сила, органите на реда са свалили номерата на 137 автомобила заради нарушения на правилата, каза още комисар Рановски.

;

От КАТ отчитат и драстично намаление на инцидентите на пътя от началото на годината. Според Бойко Рановски, нарушенията за скорост повече от две години се контролират само с автоматизирани технически средства. Няма случай на засичане на нарушения за скорост и спиране и взимане на отношение на място от служителите. Това са нарушенията, които са най-масови, най-много се установяват годишно. "Миналата година имаме около 350 хил. установени нарушения за скорост. Създадохме необходимата организация да се издават максимално бързо електронните фишове и максимално бързо да се изпращат на нарушителите", каза още комисар Рановски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион блокира за кратко движението на тролеите в подлеза на НДК в София
Камион блокира за кратко движението на тролеите в подлеза на НДК в София
Външното министерство на Малайзия привика посланика на Северна Корея
Външното министерство на Малайзия привика посланика на Северна Корея