НОВИНИ

В Русе няма паметник на Васил Левски

Русе е единственият от големите градове в страната, в който няма паметник на Васил Левски. Идеята за изграждането на такъв монумент e на няколко години, но разногласия за мястото, където да бъде построен, бавят издигането му. Вчера русенци почетоха паметта на Апостола на свободата пред неговия бюст в двора на училище "Васил Левски" в града.

bnt avatar logo
от ​Виолета Никифорова
06:52, 20.02.2017
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Няма официални данни Левски да е идвал в Русе. Поне така твърдят историците. Въпреки това някои изследователи допускат вероятността Апостола да е посещавал града, който тогава е бил център на Дунавския вилает.

Николай Иванов: Би трябвало да има. Това е задължително във всеки един град. Апостолът не трябва да се забравя и другите възрожденци също.

Общинският съвет в Русе обмисля бъдещият монумент да бъде в Парка на възражденците - между гроба на Стефан Караджа и Пантеона. Идеята е паметникът на Левски да го представя в цял ръст, с реалните му черти, а да не е абстрактна композиция.

Докато паметникът бъде вдигнат, русенци ще продължат да почитат паметта на Апостола пред неговия бюст, който се намира в двора на училище „Васил Левски“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30% ръст на туристите в Пампорово и Чепеларе
30% ръст на туристите в Пампорово и Чепеларе
Пешеходци масово пресичат на червено на оживена улица в Благоевград
Пешеходци масово пресичат на червено на оживена улица в Благоевград