НОВИНИ

Ще влязат ли решенията от референдума в сила?

Представители на ГЕРБ, БСП, АБВ, БДЦ и лидерът на ДСБ Радан Кънев се отзоваха на поканата на инициаторите на референдума от "Шоуто на Слави" за дебат за решенията от националното допитване. Мажоритарната избирателна система отново взе превес в размяната на реплики, но категорична договорка не бе постигната.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:40, 24.11.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Слави Трифонов, който отправи поканата към партиите, не дойде на срещата, а двама от сценаристите му посрещнаха представителите на партиите с думите, че това не е дискусия дали, а кога.

Цветан Цветанов, ГЕРБ:Ние сме заявили принципната си подкрепа за гледане в пленарна зала на решението, което трябва да има българскяи парламент. Въвеждането на мажоритарния елемент като съгласие - да, но начинът, по който трябва да бъде въведено, това е вече изборно законодателство и точно тук не трябва да допускаме грешка.

Жельо Бойчев, БСП:Има нужда от промяна и ние по никакъв начин няма да се противопоставим на тази промяна. Преминаването към мажоритарна система задава редица въпроси и ние като политическа партия сме започнали дискусия по тях и търсене на отговори. Основният въпрос е как се прави изборната география.

Румен Петков, АБВ:Как районираме Кърджали?Как районираме Хасково,Търговище, РАзград, Шумен, Силистра?

АБВ, които по време на кампанията подкрепяха и трите въпроса, днес обявиха, че настоящият парламент няма морално право да се занимава със смяна на избирателната система.

Румен Петков, АБВ:Ако днеска се юрнем в другата посока - дайте 240 мажоритарни избирателни района, аз се боя, че можем да дискредитираме изцяло мажоритарния избор.

Тошко Йорданов, член на Инициативния комитет за националния референдум: Имате проект, изготвен от нас и от госпожа Манолова, опрете се на него, направете необходимите поправки, ако трябва. Но основната идея и основната воля на българския народ е ясна - мажоритарна система в два тура и толкоз!

Според БДЦ въпроса трябва да се реши от програмно правителство, което да подготви промените в Изборния кодекс. В разговор на малко име влязоха бившите колеги Росен Петров и Тошко Йорданов.

Росен Петров, БДЦ:Хората се изказаха! Въпросът е дали в рамките на тоя парламент може да се изработи ефективно изборно законодателство.

Тошко Йорданов: Роска, извинявай, но това нардоно събрание след като приеме бюджета, това му е следващото нещо, има две неща да свърши!

Радан Кънев, ДСБ: Ние дали сме на дискусия, или на шоу - няма значение, каквото е - на това сме дошли.По отношение на мажоритарния вот заявявам веднага позиция - в рамките на този парламент ние няма да подкрепим 240 мажоритарни района.

Кънев обяви срещата за шоу и напусна преди края й. Въпросът за задължителното гласуване не беше коментиран нито от представителите на партиите, нито от инициаторите на допитването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на община Брезово - на съд за документни измами
Ръководството на община Брезово - на съд за документни измами
Напрежението между бежанците в Харманли и жандармерията ескалира
Напрежението между бежанците в Харманли и жандармерията ескалира