НОВИНИ

Шефът на Агенцията по трансплантация: До 2 седмици ще имаме разговори с Хановер

15 души чакат за трансплантация на бял дроб в този момент в тази държава, която засега не може да им осигури спасение нито у нас, нито в чужбина. Трима си отидоха в рамките на две седмици, не дочакаха. Kак най-спешните чакащи в листата могат да бъдат спасени? Разговор с д-р Михаил Христов, новият директор на Агенцията за трансплантация. Целия разговор с него може да гледате във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 29.10.2018
Чете се за: 01:09 мин.
Още

И в момента продължаваме да сме асоцииран член към Евротрансплант, уточни в ефира на БНТ д-р Михаил Христов . Той обясни, че предстои разговор с центъра в Хановер.

В петък установихме контакт с шеф на клиника и като първи разговор постигнахме споразумение да продължим да възвърнем този вариант, който е бил преди и който е спрян пред година и половина. Там трябва да се говори и действа на по-високо ниво, тоест не с лекарите и шефове на екипи и на клиники, а с борд на болници, с директори на болници и от нивото на министерството.

Най-спешните мерки в момента са да се уреди състоянието на болните в листата на чакащите, коментира д-р Христов - "тоест да започне да се управлява тази листа".

Хората в момента, които са в тази листа, не се следят непрекъснато, нямат актуални прегледи, изследвания и консултации, затова сме предприели тази мярка всички да минават през клиника по пулмология и да може да се установи в момента състоянието им какво е - позволява ли трансплантация, ако има нещо, което пречи да се започне да се работи в тази насока, да се премахне тази пречка.

Личен разговор с проф. Клепетко предстои, обясни още д-р Христов.

След една седмица или 10 дни ще има ходене на български трансплантолог във Виена точно при проф. Клепетко, аз също ще отида да говоря и с борда на директорите, и с него, въпросът е да имаме спокоен разговор, да си обясним детайлите - иначе с писма и с разговор по телефона не става.

Работим по всички задачи със срок вчера. Това, което сме направили за един месец наистина показва темпото, с което се работи, подчерта той.

До две седмици ще имаме разговори с Хановер, ще имаме и с Виена, но това е нашето действие, а това какво ще последва от разговорите не мога да гарантирам.

Д-р Христов коментира в Сутрешния блок още, че в момента имаме около 500 трансплантации на бъбреци, около 55 трансплантации на сърце и около 150 на черен дроб.

Нашите бази работят от години, нашите специалисти са високо специализирани и извършват тази дейност, никой не може да каже, че трансплантацията на бял дроб е нещо много по-сложно от трансплантация на сърце, например. Няма профилиране специално.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Признаци на затопляне на отношенията на Израел със страните от Залива
Признаци на затопляне на отношенията на Израел със страните от Залива
Множество мигранти поеха от Салвадор към САЩ
Множество мигранти поеха от Салвадор към САЩ