НОВИНИ

Десета кръгла маса за българите в Бесарабия, Таврия и Крим

Утре, 29 октомври, е Денят на бесарабските българи. По този повод днес се организира десета кръгла маса за проблемите на българите в Басарабия, Таврия и Крим. Инициативата е на културното дружество "Родолюбец".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:45, 28.10.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Основните проблеми, които бяха поставени, са свързани с даването на българско гражданство на българите от Украйна и Молдова.

Галин Георгиев, съпредседател на дружество "Родолюбец": Не се спазват сроковете, когато подават документите си хората, примерно на ниво ДАБЧ, която дава първия документ се бавят с 8 или 9 месеца тези удостоверения за български произход. Има чисто битови, чисто технологични проблеми, за които институциите не са виновни, но по-скоро на тях им липсва кадрови потенциал.

И затова предлагат дирекциите, които са занимават с даване на гражданство, да бъдат подпомогнати с кадри, защото в момента изнемогват.

Поставен беше и въпросът за стажа на учителите, командировани от министерството на образованието в Бесарабия и Таврия.

Росица Николова, преподавател по български език: Не ни зачитат трудовия стаж. Колегите, които да речем изкарат два мандата губят от порядъка на 5 до 9 години от стажа, който им е необходим за пенсиониране, знаете как се отразява това впоследствие.

Колкото до български учебници и помагала, такива не липсват, но трябва да бъдат адаптирани към местната образователна система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
49-годишен мъж загина на място след катастрофа край Първомай
49-годишен мъж загина на място след катастрофа край Първомай
Полицейската акция в Мъглиж - след нелегално състезание с ромски каруци
Полицейската акция в Мъглиж - след нелегално състезание с ромски каруци