НОВИНИ

Шефът на НЕК: Проверяваните договори са за 1 млрд. лева

Националната електрическа компания, в която вчера на проверка влезе прокуратурата, е наела външни адвокатски кантори, защото собствените й юристи били претоварени и недостатъчно компетентни за този тип дела. Това обясни изпълнителният директор на компанията Петър Илиев и допълни, че разследващите проверяват 19 договора свързани с дела за 1 млрд. лева.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:29, 27.04.2017 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Прокуратурата е иззела от НЕК документация свързана с 12 обществени поръчки и 19 договори за юридически услуги и консултации.

Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК: Относно проверката на прокуратурата, по принцип НЕК е проверяван постоянно от всякакви контролни органи. Тя започна преди известно време, не помня датата, започна с искане на ДАНС, да предоставим всички договори с физически и юридически лица. Всички тези дела са за период от преди 2015 г. Те се водят както се казва за едни скелети от гардероба.

Съдебните спорове и арбитражите са заведени през 2015, 2016 и 2017 г. пред международен арбитраж, Софийски градски съд, Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията.

Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК: За същия период, за който говорим, юристите на НЕК, на които разчитам за всяко нещо, дори както се казва вкъщи не си лягам без да имам тяхна санкция, водят 900 дела, участват по по тях, пишат становища. Освен това пишем промени в правилата за търговия, пишем промени в закона за енергетиката и другите съпътстващи закони.

Илиев съобщи и за поисканото от НЕК ново поскъпване на тока.В края на март са предложили на Комисията за енергийно и водно регулиране два варианта за поскъпване на тока от юли. С до 10% само за бита или като комбинация до 10% за бита и бизнеса.

Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК: Няма десет процента, но оттам ние сме предложили евентуално да се избере начин дали да бъде повишена цената на електрическата енергия или да бъде повишена цената на задължение към обществото. В момента с цената на тока се източват държавните дружества, защото АЕЦ "Козлодуй" продава по 30 лева, извинявайте, но това е смешно.

За увеличение настояват и останалите държавни производители на ток у нас, стана ясно след отчет на Министерството на енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актове на КАТ падат в съда, нови правила за шофьорските изпити
Актове на КАТ падат в съда, нови правила за шофьорските изпити
БСК не смята, че Дончев е търсил среща с Цацаров
БСК не смята, че Дончев е търсил среща с Цацаров