НОВИНИ

Лекарският съюз ще иска актуализация на бюджет 2017

Това заяви в предаването "Още от деня" зам.-председател на Български лекарски съюз доктор Галинка Павлова. Тя беше категорична, че здравеопазването не е финансирано добре.

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 27.04.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: "За съжаление нещата се повтарят. Това ще бъде така, дотогава, докато бюджетът на здравната каса се прави от Министерство на финансите според възможностите на държавата, а не според потребностите на страната. Когато стартираха преговорите за рамковия договор, бюджетът, който беше предвиден беше по-висок с около 200 милиона от този през 2016, но с около 200-300 милиона по-малък от реалното касово изпълнение на дейности. Той беше заложен с дефицит. От там тръгнаха проблемите. Да, постигнахме 133 милиона средно месечно с възможност до 3% да се надвишават обемите от дейността във всеки месец съгласно индивидуалните договори на касата. Тези 3% трябва да бъдат гарантирани от касата и да платени. С това по някакъв начин се опитахме да се доближим до сумата, която ни е нужна за болнична помощ. Още тогава настоявахме за още около 25-30 милион."

Според нея, обяснението на здравната каза по повод сигналите за намалени бюджети е неприемливо

Д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: "Преди още да е стартирал рамковия договор, разпределяйки парите от националната каса към районните здравноосигурителни каси се получи напрежение в различни райони. Първи алармираха Варна, после и Стара Загора, Пазарджик, Плевен, където колегите казват, че спуснатите бюджети са намалени с около 10%. Какво констатирахме. Някъде има неяснота за тези 3%, които са гарантирани. Някъде обаче има наистина намаление на парите. Обяснението на касата се казва, че това се дължи на нови структури, нови болници, нови дейности, за които се заделят пари. Но ние от лекарския съюз не приемаме това обяснение. Тези нови болници и нови дейности бяха ясни и на министерството и на касата още в края на миналата година. Това не би следвало да се приеме като оправдание."
Д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: "Има увеличение на бюджета, но системата е недофинансирана. Все повече става недостига в здравеопазването. Има болници, които са пред колапс. Изначално е сгрешена философията на формиране на бюджета. Лекарския съюз за бюджет 2017 ще иска актуализация на бюджета. "


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30-а поликлиника получи 20 хиляди лева финансова помощ
30-а поликлиника получи 20 хиляди лева финансова помощ
Пловдивските съветници отказаха близо 21% акции в Международен панаир Пловдив
Пловдивските съветници отказаха близо 21% акции в Международен панаир Пловдив