НОВИНИ

ГЕРБ и патриотите подписаха споразумение

Преди да получи мандата, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подписа коалиционно споразумение с лидерите на Обединените патриоти за съвместно управление. В него е отбелязана структурата на бъдещия кабинет, но не и формулата за разпределение на министерски постове. Те ще бъдат определени в допълнителен анекс. В структурата на кабинета са записани премиер, предложен от ГЕРБ, 4-ма вицепремиери и 17 министри. Решенията се вземат с консенсус от политически съвет от 6-ма членове - по 3-ма от ГЕРБ и 3-ма от Обединените патриоти.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:52, 27.04.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Половин час преди Борисов да получи мандата за съставяне на кабинет, заедно с лидерите на патриотите парафираха част от параметрите на бъдещата власт. Партньорите отчитат, че споразумението се сключва в сложна и пълна със заплахи международна обстановка и затова двете страни трябва да са с повишена отговорност.

Сигурността е отбелязана като една от най-важните задачи. Посочено е също, че кабинетът ще работи за пълноценното участие на България в евроатлантическите структури, при отстояване на националните интереси. Според ГЕРБ и патриотите, предстоящото българско председателство дава уникална възможност за заявяване на важни за страната ни позиции. За председателството ще отговаря един от четиримата вицепремиери.

Красимир Каракачанов - съпредседател на ПГ на Обединените патриоти: Единият от вицепремиерите ще отговаря за това, но не е записано изрично.

Политическият съвет на коалицията ще заседава всяка седмица.

Валери Симеонов - съпредседател на ПГ на Обединените патриоти: Така че да имаме пълен консенсус и съгласуваност по всички въпроси, които решава и МС, и политическото ръководство на коалицията.
Волен Сидеров - съпредседател на ПГ на Обединените патриоти: Идеята ни е може би за разлика от предишната коалиция, която беше пак с партия ГЕРБ да няма капсулиране, затваряне в отделни министерства - това е наше, това е ваше, а да се играе отборно. Тоест играем като един отбор.

След постигане на общо решение, партньорите се ангажират с подкрепата му и могат да обсъждат аргументи против него само пред Политическия съвет. ГЕРБ и патриотите нямат право на различни позиции по решения за стратегическите приоритети и теми, одобрени в програмата на кабинета.

Промяната на позиция, която вече е одобрена може да се разглежда като желание за разтрогване на коалиционното споразумение. Извън всичко това обаче, всяка от страните може да отстоява своите политически виждания, без това да засяга споразумението. От ляво заявиха, че това залага рискове и нестабилност. И също така посочиха защо, според тях, ГЕРБ са им предложили председателския пост в парламента и запазване на министерския пост на Деница Златева.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Искате легитимация на бъдещите си решения и действия, с които не сме съгласни и ние няма да ви станем смокинов лист на тези решения. От днес политическата отговорност за това, което се случва в държавата се носи от Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. На нас ни напомня коалицията ГЕРБ - РБ. За едни неща сме заедно, за други ще се търсят плаващи мнозинства, купуване на гласове вътре в залата и осигуряване на подкрепа.

От ДПС отново посочиха, че позицията им за бъдещото управление е ясна.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Ние не си представяме българското председателство на Съвета на ЕС, както и европейското бъдеще на страната с участието на националисти и евроскептици във властта.

Лидерът на Воля Веселин Марешки каза, че са готови да предложат свои хора за министри в бъдещия кабинет.

Веселин Марешки - председател на "Воля": Ние сме готови във всяка една сфера с много силни кадри, така че е въпрос на желание на най-голямата партия, тя си избира партньорите, експертите, и нивото на експертност на правителството.

Преди окончателно да даде подкрепата си за кабинета, Марешки обаче иска да види програмата на ГЕРБ и патриотите и да се срещне с тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финална права в президентската надпревара във Франция
Финална права в президентската надпревара във Франция
Младежки туристически форум във Варна
Младежки туристически форум във Варна