НОВИНИ

ГЕРБ получи мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов получи мандата като кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-ото Народно събрание. Президентът пожела на бъдещото управление да отговори на очакванията на хората за сигурност и и по-високи доходи.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:42, 27.04.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Кандидатът за премиер не съобщи имена на бъдещи министри, но даде да се разбере, че вече има яснота за голяма част от хората. Обяви, че най-важното за него е да се сформира екип, който да работи в синхрон.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: ПГ на ГЕРБ на основание чл.99 ал.1 от Конституцията на България предлага за кандидат министър-председател г-н Бойко Методиев Борисов,който да получи мандат от президента на РБ г-н Румен Радев от името на най-голямата ПГ в 44 НС за съставяне на правителство.
Румен Радев - президент на Република България: Уважаеми г-н Борисов, в изпълнение на чл.99 ал.1 от Конституцията на Република България с указ 114 от днес ви възлагам съставянето на правителство. Надявам се, вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите - сигурност, доходи, справедливост, законност. Убеден съм, че опитът от миналото ще бъде ваш добър съветник. Желая ви успех!
Бойко Борисов: Благодарим! Служа на Република България.

В следващите дни ГЕРБ и ОП ще обсъдят и конкретните имена в новия Министерски съвет, като водещо условие е те да могат да работят в екип и да изпълняват ангажиментите, които двете политически формации са записали в програмите си.

Борисов се позова на опита си досега, който му показвал, че така трябва да подреди хората в бъдещия кабинет, че да работят, по думите му, като "един добър ансамбъл". Сред важните задачи пред бъдещото управление, Борисов открои реформата в образованието, решаването на проблемите с така наречените фалшиви инвалидни пенсии. И още съдебната и административната реформа.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ, кандидат за министър-председател: Ние целим ПГ на ГЕРБ и ОП, и правителството, с подкрепата и на "Воля", да направим така управлението, че да дава веднага резултати. И трябва толкова енергични хора да се намерят, имам ги в главата си, имам ги и патриотите, но когато се прави нещо съвместно следваме европейския принцип - докато всичко не се договори - нищо не е договорено.

Бойко Борисов увери, че в рамките на законовия срок от една седмица ще предложи на президента структура и състав на правителство. За да бъде избран бъдещия кабинет, трябва да получи и подкрепата на мнозинството в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Британската полиция задържа въоръжен мъж в центъра на Лондон
​Британската полиция задържа въоръжен мъж в центъра на Лондон
Пловдивските съветници отказаха близо 21% акции в Международен Панаир Пловдив
Пловдивските съветници отказаха близо 21% акции в Международен Панаир Пловдив