НОВИНИ

Специалисти сканираха гроба на Шекспир в родния му град

Британски специалисти започнаха да сканират с радар гроба на Уилям Шекспир в гр. Стратфорд на Ейвън. Гробът на световноизвестния поет и драматург в църквата "Света Троица" в родния му град никога не е бил разкопаван. Сега учените правят сканиране, за да изследват подземията, като резултатите от проучването ще бъдат публикувани до няколко седмици.

bnt avatar logo
от БТА
09:59, 01.03.2016
Чете се за: 00:25 мин.
Още
специалисти сканираха гроба шекспир родния град

Редом с гроба на Шекспир в олтарната част на църквата има още четири надгробни плочи, под които почиват останките на членовете на семейството на драматурга - неговата съпруга Ани, дъщеря му Сюзан, зет му Джон Хол и първият съпруг на внучката му Елизабет - Томас Наш. Съществуват недоказани версии, че под плочите може да се окаже семейна гробница или че гробът на Барда е празен.

Във всички случаи резултатите от сканирането ще повдигнат донякъде завесата над тези погребения. Изследването се провежда в годината, в която светът отбелязва 400-та годишнина от кончината на Шекспир. При неговото раждане и смърт съществуват много загадъчни съвпадения. Той умира на 52-ия си рожден ден - 23 април 1616 г., и е погребан в същата църква, в която е бил кръстен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски съд затвори влиятелна медийна група
Турски съд затвори влиятелна медийна група
12 000 души аплодираха Васко Василев в Арена Армеец
12 000 души аплодираха Васко Василев в "Арена Армеец"