НОВИНИ

Шестима ранени при верижна катастрофа на АМ "Хемус" с дрогирани участници

Поредната катастрофа заради дрогирани шофьори. Шестима пострадаха във верижна катастрофа на АМ "Хемус" при тунела "Топли дол", а движението беше затруднено часове наред. По първоначални данни, причината за катастрофата е неумела маневра на шофьор с хероин в кръвта. Въпреки законодателните промени, по-суровите наказания и все по-точните проби шофирането с наркотици в кръвта остава сериозен проблем. 2822 са заловените дрогирани шофьори през миналата година, отчитат от "Пътна полиция", напомняйки, че шофирането с наркотици в кръвта е престъпление според НК.

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 23.01.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Четири метра и петдесет сантиметра - толкова е бил спирачният път на автомобила на "Пътна помощ", ударен от черно рено зад него, в което пък се врязала трета кола.

Шофьорът и пътника му, които са били в черния автомобил, са били дрогирани. Не успяват да спрат и удрят автомобил на "Пътна помощ" пред тях.

Кръвните изследвания в болница "Света Анна", където са транспортирани двамата мъже, дават положителна проба за наличие на хероин в кръвта. В колата са намерени спринцовки.

Пламен Петров: Бяхме спрели, че имаше задръстване, и едната кола се удари в нас, докато говорехме да викнем 112, и джипът удари другата кола и хората.
Владислав Петков: Първият удар като че ли не беше чак толкова силен, но вторият помести колата.

Лекари отчитат тревожна тенденция - все повече шофьори сядат зад волана употребили и наркотици, и алкохол, смесвайки субстанциите. Дори минимално количество наркотично вещество, обаче, прави шофьорите напълно неадекватни.

Делян Георгиев, лекар в Спешна помощ - София: Нарушава се представата за разстояние, отсрещната кола на какво разстояние е, нарушава се представата за пътя, обикновено се стеснява зрителното поле при повечето наркотици и шофьорите не могат правилно да оценяват завоите, банкета къде се намира.
- Не могат да преценяват и правилно скоростта.

В опит да се пребори с феномена, държавата затегна контрола. Наредбата за установяване на алкохол и наркотици в кръвта беше променена.

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи: При алкохола има нива на концентрация - над 0,5 вече е забранено да се шофира. Но при наркотиците такива нива в Българи няма. Има вече съвременните технологии и медицински изследвания засичат употребата на наркотици примерно преди една седмица, преди две две седмици, преди три седмици.

Ако дрогиран или пиян шофьор участва в катастрофа, той лично покрива всички щети, а застраховките "Каско" и "Гражданска отговорност" не важат.

След законодателни промени, шофьорите, употребили наркотични вещества, ги очакват тежки санкции: От 1 - 3 години затвор и от 500 - 1500 лв. при първо нарушение и от до 5 години затвор при повторно нарушение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирми от област Благоевград и Македония се рекламират във виртуален панаир
Фирми от област Благоевград и Македония се рекламират във виртуален панаир
Ботев (Пловдив) привлече Димитър Пиргов
Ботев (Пловдив) привлече Димитър Пиргов