НОВИНИ

Шестима загинаха, а над 20 бяха ранени при катастрофа на магистрала „Тракия“

Жестока трагедия беляза днешния ден - 6 души загинаха на място, 23-ма са ранени при катастрофа на магистрала Тракия близо до Вакарел. Кола удря отстрани автобус и той се преобръща на пътя. Автобусът е собственост на фирма "Юнион Ивкони" и е пътувал по редовната линия Бургас - София. Ранените са настанени в шест болници в София.Вътрешният министър обяви телефонните номера на кризисния център, за да може хората, които търсят близките си, да получават информация за тях: 02/ 982 51 54 и 0889 94 42 60. Центърът ще работи непрекъснато поне 24 часа.Утре -14 април ще бъде ден на национален траур.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова Николай Минков
18:05, 13.04.2018
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Официални причини за катастрофата не са обявени, защото разследването продължава, предаде репортерът на БНТ Цвета Младенова. По разкази на очевидци и пострадали, които са пътували в автобуса, лек автомобил е загубил контрол, завъртял се е и се е ударил в автобуса. Нито леката кола, нито автобусът са пътували с превишена скорост - автобусът се е движел с 96 км/ч. по данни от навигационната му система.

Равносметката е драматична - шестима изгубиха живота си, сред които пет жени и един мъж, а ранените са над 20, включително и едно малко дете. То претърпя операция.

;

За пътуващите в автобуса на „Юнион Ивкони“ днешния петък 13-и ще остане паметен, предаде репортерът на БНТ Николай Минков. Всичко се случва за миг. Чува се удар, автобусът се преобръща в крайпътна канавка, влачи се повече от 5 метра, разказват оцелелите в катастрофата.

Нищо не разбрахме. Нищо не разбрахме какво става. Не, не караше бързо.

Сигналът за катастрофата е подаден в 11:27 ч. на тел 112. Веднага към мястото тръгват 14 линейки - от Елин Пелин, Ихтиман и София. Пожарникарите, участващи в спасителната операция, режат ламарините на автобуса, чиято цяла дясна част е смазана до неузнаваемост, за да извадят пътниците. Първоначалната версия за тежкия инцидент съобщи главният секретар на МВР:

Гл. комисар Младен Маринов - главен секретар на МВР: Данните са, че автомобилът е влязъл в съприкосновение странично с автобуса, оттам са последвали следващите движения на автобуса към канавката, но пак казвам, това трябва да се потвърди с автотехническите експертизи.
;

Двама правоспособни водачи е имало в автобуса. Предишната вечер единият от тях е шофирал до Бургас, а тази сутрин те са се сменили. Управителят на "Юнион Ивкони" обясни, че автобусът е бил технически изправен.

Георги Атанасов, управител на „Юнион Ивкони“: Превишена скорост - не, автобусът се е движил с 93км/ч., поне това показват данните по GPS-а. Автобусът е произведен 2017 година август месец, т.е. той е на по-малко от година. Като техническо състояния няма как да коментирам каквото и да било, поради факта, че той е чисто нов. Просто, прегледан е и съвсем скоро е влязъл в експлоатация.

На мястото на инцидента пристигна и вътрешният министър, който обяви горещи телефон, на които близките на пострадалите могат да получават денонощно информация.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Надявам се до час, час и половина да се освободи движението. Причината мога да кажа по следния начин - има съприкосновение между два автомобила - лек автомобил и автобуса, който е карал в нормалното платно и е изпреварван от лекия автомобил.. Вероятно нещо е станало между тях. Дама е карала. Автобусът не е превишил скоростта, с около 95,6 км/ч. се е движел. Съболезнования на близките на родните, на приятелите на загиналите.

В 14.30 движението по магистралата бе пуснато, но се извършваше двупосочно, само в едната лента, като за целта разделителната мантинела по средата бе прерязана. Образува се над 10 километрова опашка от превозни средства и двете посоки.

;

Движението е възстановено, но скоростта е бавна и са се образували задръствания.

Автобусът беше изправен с кранове, а колите се движат с много ниска скорост, заради което се образува задръстване. От КАТ призовават да се използват обходните маршрути:път I-6 София - Златица - Карлово и обратно;- път II-82 София - Самоков - Костенец - пътен възел "Мухово" на АМ "Тракия" и обратно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца загинаха при пожар в землището на село Устина
Две деца загинаха при пожар в землището на село Устина
Руски съд блокира достъпа до месинджъра Телеграм
Руски съд блокира достъпа до месинджъра Телеграм