НОВИНИ

В шест столични болници са настанени ранените от катастрофата на АМ „Тракия“

Пострадалите при катастрофата край Вакарел са транспортирани в шест столични болници. Почти половината от тях са в „Света Анна“, а останалите са настанени в „Пирогов“, ВМА, ИСУЛ, „Токуда“, „Софиямед“.При ранените отиде и здравният министър Кирил Ананиев. МВР предостави кризисни телефонни номера, на които близките на пътниците от катастрофиралия днес автобус край Вакарел могат да получат информация:02 982 5154 и 0889 94 42 60 .

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Альоша Шаламанов
15:58, 13.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

От над 20 ранени, 10 са в „Св. Анна“, като четирима от тях се борят за живота си. Шестима са в по-добро състояние, предаде репортерът на БНТ Зоя Велинова.

Шестима са загиналите.

10 минути след подаването на сигнала, 14 линейки са тръгнали към мястото на инцидента и са извозили ранените в 6 столични болници. В Пирогов и „Св. Анна“ бяха сформирани операционни своевроменно.

Здравният министър Кирил Аниниев пристигна в „Св. Анна“ и оцени извозването и лекуването на ранените като добра.

;

Сигналът за катастрофата е подаден в столичната спешна помощ в 11:20. След 10 минути пристига първата линейка от Ихтиман. Два реанимационни екипа от София стигат на мястото за 25 минути.

д-р Георги Гелев - директор на ЦСМП - София: Мобилизирали сме до 25-тата минута общо 14 екипа, които са отишли там, които са взели 21 човека.

Полицията е осигурила коридор за линейките. С част от тях са транспортирани по няколко ранени.

д-р Георги Гелев - директор на СЦМП - София: На практика това е спасяване на хора. В истинския смисъл на думата спасяване. Тук въпроса е златния час. Той е изключително важен за по-нататъшния живот на въпросния пострадал.

10 от пострадалите са настанени в болница "Света Анна" Здравният министър се срещна с част от тях.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Най-тежките случай са тук в „Света Анна“. 4 жени, от които казах, че една е в най-тежко положение.
д-р Славчо Близнаков - директор на УМБАЛ „Света Анна“: Трима са със сравнително леки трамви. Има още трима човека, които са с изолирани фрактури на ръцете.
;

В "Пирогов" са откарани мъж жена, и майка с тринадесетгодишно момче.

проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ „Пирогов“: Детето в в задоволително общо състояние. Бързаме да направим това дрениране на белия дроб.

Мъжътр е изписан след прегледите. Шофьорът на автобуса е в „Софиямед“ без опасност за живота. Във ВМА, ИСУЛ и „Токуда“ са настанени обшо 8 души, които също са в стабилно състояние.

;

Здравният министър е категоричен, че на този етап болниците, приели пострадалите, не се нуждаят от кръв за кръвопреливане.

МВР предостави кризисни телефонни номера, на които близките на пътниците от катастрофиралия днес автобус край Вакарел могат да получат информация:

02 982 5154 и 0889 94 42 60 .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анкара призовава Русия и САЩ за въздържане от действия, които ще доведат до хаос
Анкара призовава Русия и САЩ за въздържане от действия, които ще доведат до хаос
МВР откри телефонна линия за информация за пострадалите в инцидента на АМ Тракия
МВР откри телефонна линия за информация за пострадалите в инцидента на АМ Тракия