НОВИНИ

Шествие в Русе за по-чист въздух

Със заупокойна молитва и шествие за чист въздух днес Русе отбелязва 30 години от първата екодемонстрация в България. Това е пореден протест на русенци, които се оплакват, че градът им е обгазяван и здравето им е в опасност.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
18:11, 27.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Точно в 17:30 ч. започна заупокойната молитва в храма „Св. Троица“ в памет на хората, участвали в демонстрацията преди 30 години, които вече не са между нас. Инициатори са 4 жени, които са били в основата на антихлорните протести в Русе през 1987 година. След молитвата те направиха и символично шествие. По същото време започна и още едно шествие за чист въздух, което тръгна по централната улица в града. Хората се събраха пред Паметника на свободата, за да кажат за пореден път тази година: „Искаме чист въздух за себе си и за децата си“. Те настояват регионалната екоинспекция да вземе спешни мерки и да бъдат ограничени вредните емисии.

Пред Съдебната палата има подписка за чист въздух, която до този момент е подкрепена от над 650 души. Същевременно и в интернет има петиция, където пък подписите са над 1300. Организаторите казаха за БНТ, че ще представят двете подписки в екоинспекцията в Русе и ще настояват да бъдат взети мерки за чист въздух в града. В противен случай отново ще поискат оставката на директора на екоинспекцията.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов посети Русе през лятото и се срещна с представители на „Монтюпе“ – заводът, сочен за основен замърсител. Заедно набелязаха мерки за ограничаване на вредните емисии. Министърът обеща да дойде в Русе отново през есента, за да провери дали мерките се спазват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пазарджишкият съд заседава по делото срещу 14-те имами
Пазарджишкият съд заседава по делото срещу 14-те имами
Мерки срещу терористични рискове пред България
Мерки срещу терористични рискове пред България