НОВИНИ

Трябва ли имунизациите да бъдат задължителни?

Трябва ли имунизациите да са задължителни и какви рискове крие отказа от тях за здравето на децата и възрастните обсъждаха в Благоевград медици, бъдещи и настоящи родители. Поводът за дискусията е увеличаващия се брой семейства, които настояват имунизациите да не са задължителни, както и бумът на болни от морбили и рубеола в Гърция и Румъния.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
18:04, 27.09.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Още

През последните години в Западна Европа се регистрират епидемични взривове от морбили и рубеола заради незадължителния характер на имунизациите за много заразни болести. Само от началото на годината случаите на заразени с морбили в Италия са 2500, епидемия имаше и в съседна Румъния. Според лекарите броят на заболелите от морбили в България е значително по-малък, благодарение на задължителното имунизиране, затова не трябва да се подценява.

През последните години стана модерно родители да не подлагат децата си на задължителни имунизации. Това обаче води до риск от завръщане на заболявания, които се смятаха за останали в миналото.

д-р Маруся Славова, педиатър: Аз съм свидетел на морбилната епидемия, която беше 2009 -2010 година, в България общо за страната се разболяха 24 000 човека, 24 починали. В този момент аз бях в инфекциозна болница и ситуацията беше такава, че се почувствахме като на палатков лагер. На ден се приемаха по 60 пациенти, говорим за деца от 10-20 дневна възраст до възрастни на 60–70 години, които пристигат в много тежко състояние с усложнения, пневмония, менингити. И всичките те бяха неимунизирани.

Д-р Славова е категорична, че за да няма странични ефекти след имунизация най-важно е детето да е здраво при поставянето ѝ.

доктор Маруся Славова, педиатър: Не трябва да има болни в обкръжението си, в семейството, защото ако детето може да бъде в инкубация, примерно майката или бащата са били болни преди 3-4 дни, детето в момента е здраво, но то може да е в инкубация ако ние направим имунизацията изведнъж решаваме детето има температура 2 дни, появява се хрема, кашлица, ето тази реакция е от ваксината, обаче реално то е било в инкубация и просто е съвпаднал моментът, в който детето действително се разболява от инфекцията, която кръжи в семейството.

В България децата задължително се имунизират против туберкулоза, хепатит Б, тетанус, дифтерия, рубеола и още няколко заразни заболявания. Ако детето не е ваксинирано, не може да бъде записано в държавните детски градини и ясли, а родителите не могат да получават детски надбавки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво следва след призива на ЕК за влизането на България и Румъния в Шенген?
Какво следва след призива на ЕК за влизането на България и Румъния в Шенген?
Чуждестранните  пациенти  не се възползват от балнеологията у нас
Чуждестранните пациенти не се възползват от балнеологията у нас