НОВИНИ

Шествието "Безсмъртният полк" в България

София и редица други градове у нас се включиха в международната инициатива "Безсмъртният полк". Това е походът, в който участниците носят потрети на роднини, загинали в антифашистката борба. В столицата шествието тръгна от паметника на Незнайния войн и стигна до паметника на Съветската армия.

bnt avatar logo
от БНТ
16:02, 09.05.2016 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Тук бяха и загиналите герои - чрез техните близки, донесли със себе си снимки на бащи или дядовци. В Парада на Безсмъртния полк в Русе се включи и украинката Валентина Белчева. Баща ѝ Леонид Леонидович Поздняков е участвал във войната от 1941 до 1945 година. Казва, че той не обичал да се връща към тези спомени.

Валентина Белчева: „В първите дни на войната 7 или 8 негови командири са загинали в битките. Било е страшно. Те са били млади и им е било много тежко да срещнат смъртта толкова рано.”

Политиците трябва да спрат конфронтацията между народите и да няма повече войни, каза още тя. Според нея, хората могат да живеят заедно и да се разбират.

Валентина Белчева: „Майка ми е украинка, баща ми е руснак. В Светловодск ние сме живели с татари, евреи, арменци. И беше спокойно, нямаше вражда… Не трябва да се допуска в никакъв случай такова страшно зло отново.”
;

Дядото на Дияна Алексиева, украинецът Анатолий Родионович е воювал от първия ден на войната. За заслугите си е награден с три ордена.

Диана Алексиева: "Той е бил отговорник за секретна документация и е спасил автомобила, в който се е движело знамето на щаба и тяхната тайна документация."

Диян Жеков е участвал в шествието на “Безсмъртния полк” в Москва мината година. Загубил е и двамата си дядовци на фронта.

Диян Жеков: "Гордея се за тях, за моите двама дядовци, че се биха и победиха. Ще ги помня, на сина си също ще разказвам да помни."

Марин Жеков участва в шествието, за да отдаде заслужено уважение към загиналите роднини. Казва, че няма нищо по-страшно от войната.

Марин Жеков: "Това нещо трябва да се спре, да се махне от историята и да няма войни."

В Деня на победата и на обединена Европа българи, украинци и руснаци заедно почетоха паметта на героите, жертвали живота си за днешния мир на Стария континент. Инициативата “Безсмъртният полк” се провежда в 36 държави, а целта е да бъдат събрани личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

;

Десетки граждани днес поднесоха венци и цветя пред паметника на Альоша в Русе, прекланяйки се пред подвига на бойците, участвали във Втората Световна война. За да отдадат почит на загиналите в борбата срещу хитлерофашизма на празничната церемония дойдоха и героите ветерани.

;

Много варненци се включиха в световната инициатива “Безсмъртният полк” в Денят на победата във Варна. В марша участваха роднини на загинали във Втората световна война. Те шестваха с портрети на своите близки, дали живота си в борбата с хитлерофашизма. Във Варна шествието се организира за първи път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 май. Безсмъртният полк. Сандански
9 май. Безсмъртният полк. Сандански
Единият от пострадалите в Раднево: Бяхме заплашвани, докато лежахме в болницата
Единият от пострадалите в Раднево: Бяхме заплашвани, докато лежахме в болницата