НОВИНИ

Шум и кражби край Приюта за бездомни във Варна

Живеещи в близост до Социалния център “Анастасия д-р Железкова” във Варна се оплакват от честите кражби и от шума, който вдигат настанените там роми. В районното кметство “Младост” почти всеки ден постъпват жалби. Преди две години в центъра бяха настанени близо 130 души, чиито незаконни къщи във варненския квартал “Максуда” бяха разрушени.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надежда Сутрева
17:00, 05.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

По закон в Социалния център могат да бъдат настанени хора, останали без подслон, но само временно. Обитателите на съборените къщи в Максуда обаче живеят там близо 2 години. Хората от квартала казват, че оттогава кражбите са зачестили.

"Няколко пъти ни разбиваха мазите, каквото си решат вземат и заминават. Тука чупят вечер."
"Много са шумни вечер обикновено. Това е проблемът, защото аз съм съвсем близо до тяхната сграда и понякога шумът е твърде неприятен, особено лятото, като е отворено."

Живеещите в съседните блокове многократно са подавали сигнали до районното кметство.

Христо Христов – кмет на район “Младост”
"Недоволството е много голямо. Полицията постоянно е там по сигнали на граждани, продават наркотици, проституиращи циганки, викове, крясъци посред нощ. Това не е нормално и трябва да спре."

Повечето от настанените в Социалния център не работят и се препитават както могат.

Росица Костова
"Ние в "Максуда" живяхме, събориха ни внезапно къщите, багажи, документи всичко остана там. Като има работа, отиваме на повикване, но не и постоянна работа."

Настанените в Социалния център ще трябва да го напуснат, защото имат право да живеят в него не повече от 6 месеца в годината. Някои от тях нямат адресна регистрация във Варна и ще им бъде предложено да се върнат по родните си места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вальо Топлото няма да излезе предсрочно от затвора
Вальо Топлото няма да излезе предсрочно от затвора
​Кметът на Асеновград призова съветниците заедно да се справят с напрежението
​Кметът на Асеновград призова съветниците заедно да се справят с напрежението