НОВИНИ

Шведски съд потвърди заповедта за арест на основателя на Уикилийкс Дж. Асандж

Шведски съд потвърди заповедта за задържане на основателя на Уикипедия Джулиан Асандж. 44-годишният Асандж е издирван от шведските власти за разпит по обвинение за изнасилване през 2010 г., което той отхвърля.

bnt avatar logo
от БТА
13:33, 25.05.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
шведски съд потвърди заповедта арест основателя уикилийкс асандж

"Стокхолмският окръжен съд смята, че все още има основания за подозренията срещу Джулиан Асандж в изнасилване и други закононарушения от по-лека степен и че все още има риск той да избяга от съдебно преследване или наказание", се казва в изявление на съда.

На 19 юни 2012 г. основателят на Уикилийкс потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция. Асандж твърди, че отправените му обвинения в изнасилване и други сексуални престъпления са политически мотивирани и се опасява, че от Швеция може да бъде екстрадиран в САЩ, където срещу него се води наказателно разследване за дейността на Уикилийкс.

През 2010 г. Уикилийкс публикува над 90 000 поверителни документа на САЩ за военната им кампания в Афганистан, които бяха последвани от други 400 000 за операциите в Ирак. След тези разкрития сайтът публикува и милиони дипломатически грами, някои от които бяха още от 1973 г., припомня Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив откриха 12-тото Международно изложение по отбранителна техника Хемус
В Пловдив откриха 12-тото Международно изложение по отбранителна техника "Хемус"
Дупка на брега на река във Флоренция погълна десетки коли (СНИМКИ)
Дупка на брега на река във Флоренция погълна десетки коли (СНИМКИ)