НОВИНИ

Сила за живот: Историята на 15-годишния Иво

15-годишният Иво Христов, който страда от невро-фиброматоза тип 2, миналата година получи 6 000 лева от инициативата "Футбол с кауза". Между операциите и възстановяването от химиотерапии пише книги. Четвъртата излезе преди дни.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
11:36, 16.06.2017
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Ивчо, както го нарича майка му е само на 15. Бори се за правото да живее от 2014-а година. Български лекари му дават 2 седмици живот, заради туморите, които се образуват в главния и гръбначния му мозък. Три години по-късно все още изумява докторите със светлината, която очите му излъчват. За да се спаси от мрачните мисли между операционната маса и възстановяването от химиотерапии, пише книги. Преживява 4 операции и издава 4 книги. Последната излезе на бял свят преди дни.

Иво Христов: Календарът на живота е роман за болката, за приятелството, за алчността, за това как парите не могат да помогнат на тежкоболен човек, който е на път да умре, за това как трябва да се радваме на малките неща. Написването на черновата ми отне едва 40 дни, след това редактирах около 20 дни и книгата беше готова. Редакцията се проточи 3 месеца, общо работата по книгата отне 8 месеца и ето сега тя е напечатана, вече направих няколко премиери.

Майката на Ивчо, Милена е неотлъчно до детето си и преживява всяка победа над смъртта заедно с него. Детето губи слуха на едното си ухо след последната операция.

Милена Димитрова - майка на Иво: В момента имаме същият тумор и в лявото ухо и в случая операцията трябва да се предотврати максимално дълго, за да се запази слухът поне на лявото ухо и за да намалее тумора ние правим вливания всеки месец със скъпоструващо лекарство, което за нас е непосилно за нашето семейство, както мисля че и за всеки средностатистически българин. Всеки месец, за да си позволим да лекуваме детето си ни е нужна сумата от 3 хиляди и 400 лева, която е огромна.

За да събере част от средствата за лечението на сина си Милена изработва сувенири. Предстои и да събере още близо 10 хиляди лева освен за лекарства и за преглед през следващия месец.

Милена Димитрова: Ние с него често се шегуваме, че сме голям тандем, той ми дава сили да правя моите сувенири, а пък аз да пише, защото този живот не е за слаби хора. Ако се бяхме отказали преди 3 години от лечението, цялото ходене по мъките, дали той щеше да седи до нас.

Иво пък признава, че е готов да издаде още една книга през следващата година, а болестта го провокира да използва всеки миг от дарения му живот, за да твори.

Иво Христов: Вдъхновението е доста голямо, но може би ме вдъхновява самата мисъл, че съм жив въпреки всичко, което ми се случи. И всеки ден аз ставам с мисълта, че аз трябва да пиша. Това се е превърнало в навик, аз не мога да живея без да пиша. И сега подготвям наистина голям роман, който ще излезе през другата година.

Миналата година с парите от инициативата "Футбол с кауза" семейството успява да покрие две дози от лекарството на детето в най-трудните месеци.

Милена Димитрова: Призовавам хората отново да отидат на тези спортни празници, отново да помогнат просто всяко дете има правото на живот, да е здраво и да има детство.
Иво Христов: Искам да благодаря на всички, които са ме подкрепили, тъй като знам, че без помощта на хората нямаше да съм жив. И зная, че има много болни деца в България и искам да им кажа, че си струва да се борят въпреки всичките трудности, защото има и хубави дни и аз мисля, че от тук нататък ми предстоят такива само хубави дни. Затова винаги си струва човек да се бори.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 тона боклуци са били почистени от Еверест
5 тона боклуци са били почистени от Еверест
В неделя разрешават риболова на Гребния канал в Пловдив
В неделя разрешават риболова на Гребния канал в Пловдив