НОВИНИ

Валери Симеонов: Новият закон за горива прокарва лобизъм в полза на монополисти

Новият закон за горивата е отвратителен лобистки закон, насочен към обслужването на големи фирми за горива, на първо място "Лукойл" и другите такива, които са обсебили 80% от пазара. Това заяви в ефира на "Денят започва" вицепремиерът Валери Симеонов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 03.07.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

След като Симеонов проведе среща с протестиращите срещу новите текстове търговци на горива от малкия и среден бизнес, той е категоричен, че големите фирми целят да изместят дребните разпространители и дистрибутори на горива.

Валери Симеонов, вицепремиер: Тук става въпрос за прокарване на лобистки текстове чрез определени хора. Не е вярно, че законът е внесен от групата на Обединени патриоти, моят приятел Емил Димитров го е прокарал.

Според Симеонов, темата със сивия сектор е дъвка, с която се правят внушения на обществото. Да, има сив сектор, но той е с много по-малки дялове на пазара, обясни вицепремиерът.

Валери Симеонов, вицепремиер: Става въпрос целият пазар да бъде предоставен на няколко фирми, знаете за "Лукойл", където е Валентин Златев, приятел на Емил Димитров.

Вицепремиерът обясни, че "Лукойл Нефтохим" - Бургас плаща нула стотинки на държавата, тъй като за последните 10 години няма никаква печалба. В същото време, фирмата майка "Лукойл" - Руска федерация има 120-150 млрд. лв. печалба. Разбирате, че става въпрос за източване на печалби, допълни Симеонов.

Той е категоричен, че ако новите текстове бъдат прокарани, цените на горивата ще скочат, защото големите фирми ще монополизират пазара, а цената пада там, където има конкуренция.

Не трябва да се позволява монополизация на който и да било бранш в България, а непрекъснато има такива опити, допълни Симеонов.

;

Той коментира новия туристически сезон и проведените акции "Шум".

Валери Симеонов, вицепремиер: Нека хората да кажат дали има промяна. Шумът е силно ограничен, на Слънчев бряг вече може да се спи, но друг е въпросът, че законът продължава да се нарушава.
Подал съм сигнал за незаконните действия на министъра и министерството на туризма, във връзка с категоризацията на строителство по Черноморието, където стои лично подписът на министър Ангелкова. Така че, ще изчакам резултатите от проверката, но аз мога да чета законите и има нарушения на закона за устройството на територията.

Нямам лична битка с никого, но искам законите да се спазват от всички, допълни вицепремиерът.

;

Валери Симеонов коментира и скандала със строежа на втори кабинков лифт в Банско, като обясни, че вече са успели да получат подкрепа от ЮНЕСКО. На въпроса дали в крайна сметка ще има строителство на втори лифт, Симеонов заяви:

Дай Боже, концесионерът да не се откаже, защото той няма преки ползи от втория лифт. Просто ще се намали чакането на туристите, а той ще увеличи разходите, не приходите си.

По думите на вицепремиера, зад лозунга "Да спасим Пирин" се крие лъжа, защото няма никакви рискове за Пирин и ако протестите продължават, те вече ще бъдат не екологични, а политически.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В часове или дни: Как да се изчислява болничният и майчинството?
В часове или дни: Как да се изчислява болничният и майчинството?
Ангел Попов: Ще бъдат подменяни само номерата на автомобилите първа регистрация
Ангел Попов: Ще бъдат подменяни само номерата на автомобилите първа регистрация