НОВИНИ

Ситуацията в Бургаско се нормализира

Ситуацията се нормализира, а експерти изчисляват щетите. В помощ на пострадалите днес се включиха и военнослужещи от военноморските сили. Отменено е бедственото положение в община Камено. И утре продължава търсенето на 67-годишната жена, която беше повлечена от водата в село Черни връх. В общината пристигнаха първите помощи от одеяла и дрехи за пострадалите. Прокуратурата в Бургас започна разследване имат ли вина собствениците на язовири за наводнението.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
20:15, 27.10.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Според най-новата версия Наводнението в Камено е причинено от скъсана дига на язовир Чутората край село Трояново. Касае се за микроязовир. Дигата на съседен язовир се е скъсала и придошлата вода е скъсала и неговата стена.

БНТ разполага и със запис на охранителните камери там, на които се вижда, че в 2:40 ч. на 25 октомври водоемът не е запълнен с пълния си капацитет, а дигата се къса малко след 3 ч.

;

Днес от Държавната инспекция по метереологичен и технически надзор извършиха проверка на всички язовири на територията на Община Камено. Два от язовирите, за които се предполага, че може да са създали проблем, и са със скъсани диги, се намират край село Трояново .

Милуш Кумчев, началник на регионалния отдел в ДАМТН: Общо имаме сведения за целия район - за около 7 скъсани язовира. Единствените язовири, за които се предполага, че са създали някакъв проблем по наводняването на село Ливада - конкретно говоря - са тези два. Следствието ще си каже мнението.

Язовир Чотората в землището на Трояново, от който се твърди, че е тръгнал потопът в Бургаско, е собственост на син на общинска съветничка от БСП в Камено. Той е категоричен, че язовирът не може да залее населени места и да е причина за наводненията. Във водоема имало около 30 000 - 40 000 литра вода и това е много малко в сравнение с водата, която е паднала по склоновете. Собственикът твърди, че дигата на язовира се къса малко след 3 часа след полунощ, а селата в Община Камено са залети около 2 часа.

Димитър Мутафов, собственик на язовир Чотората: Към три и нещо идва приливна вълна,която носи със себе си всички тия драки,клони и дървета и се е получило това скъсване, до тогава преливника е поемал цялата вода и е нямал никакви проблеми.

След бедствието има напълно разрушени къщи, пътища, улици и мостове. За възстановяванвето им са необходими милиони левове.

;
Атанас Вълков, земеделски производител: Мога да ви кажа, че един блок от 550 декара, според мен 350-400 декара, няма да се възстановят, защото и в момента лежи вода и има нанос върху посевите. Губим поне 200 тона пшеница там и ако сметнем, че е по 300 лева тона, оценете колко лева губим, само от това, което се вижда от блока, за който ви говоря.
Петър Славов, собственик на фурна: Материално пострадахме доста, благодарни сме, че сме живи и здрави, къщата има доста щети -мазета, гараж, три коли са удавени, даже още 2-3 има там съм вече закарал да се чистят, да се мият.
;

Очакванията на хората са за пхомощ - материална и физическа. Те трябва да изчистят домовете си, имат нужда от спално бельо и от матраци. В неделя тук се очаква да пристигнат дсоброволци от цяла България, които ще помогнат на местните. Те имат нужда и от финансова помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мораториум върху въвеждането на нови лекарства
Мораториум върху въвеждането на нови лекарства
Топ 5 на нарушителите в Шумен според Пътната полиция
Топ 5 на нарушителите в Шумен според Пътната полиция