НОВИНИ

Затваряме 17 общински сметища до края на годината

17 общински сметища в страната ще бъдат закрити до края на годината, защото не отговарят на Европейските изисквания. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който инспектира заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и ръководителя на отдел „Кохезионна политика” в Европейската комисия Джордж Кремли завода за отпадъци край село Яна. Ако сметищата не бъдат закрити, срещу България ще бъде задействана наказателна процедура и ни заплашва солена глоба.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
20:01, 27.10.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

До края на 2009 година трябваше да бъдат закрити всичките 113 общински сметища в страната. Тъй като това не се случи, в края на 2015 година България беше осъдена да построи съоръжения, които да отговарят на европейските норми. Тогава екоминистерството успя да замрази процедурата като предложи схема за поетапно закриване на старите депа.

СНХ: Нено Димов, министър на околната среда и водите: Към днешна дата са останали само 17, които са проблемни. През миналата седмица, даже през тази седмица с кметовете на Дупница и Кюстендил, мисля че там също ще бъде преодолян проблема. В Бяла също ще бъде преодолян. Водим разговори и с Благоевград.

След закриването старите сметища ще бъдат рекултивирани. Заради липсата на финансов ресурс обаче това ще стане поетапно в годините, защото за тази дейност няма определен краен срок.

В същото време Столичната община получи висока оценка за завода за преработка на битовите отпадъци край село Яна от представителя на Европейската комисия Джордж Кремлис. Той настоя да се работи по реализирането на третата фаза на проекта, а именно - изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF гориво на площадката на ТЕЦ "София".

СНХ: Джордж Кремлис, ръководителя на отдел „Кохезионна политика и екооценки” в Главна дирекция „Околна среда” на Европейската комисия : Той не само ще доведе до употребата на РДФ гориво тук, но ще помогне и в борбата с проблема за изчистването на въздуха в София.
СНХ: Йорданка Фандъкова, кмет на София: Очаква се от РДФ горивото да се произвежда електроенергия и топлоенергия. Топлоенергия за около 30-40 000 домакинства и електроенергия между 20 и 30 000 домакинства.

Към момента обаче това не може да се случи, тъй като решението на Столичния общински съвет за изграждането на инсталацията се обжалва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждане на Бюджет 2018 в Тристранния съвет
Обсъждане на Бюджет 2018 в Тристранния съвет
От нашите пратеници: Каталуния обяви независимост, Мадрид и светът реагираха
От нашите пратеници: Каталуния обяви независимост, Мадрид и светът реагираха