НОВИНИ

Съкратеното съдебно следствие отпада при умишлените убийства

Съкратеното съдебно следствие отпада в случаите на умишлени убийства, но остава при тежки телесни повреди. Парламентът прие окончателно промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Аргументите на депутатите обобщава Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:32, 09.10.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Бързина на процеса или справедливост. Тази дилема прозвуча в изказванията в пленарната зала.

До промените в Наказателно-процесуалния кодекс се стигна след общественото недоволство заради няколко тежки престъпления. Съкратеното съдебно следствие дава възможност за намаляване на присъдата до една трета, ако извършителят признае фактите по делото.

ГЕРБ подкрепиха искането на БСП, патриотите и "Воля" съкратеното следствие да отпадне при умишлени убийства. По предложение на управляващите обаче то остава в случаите на тежки телесни повреди с аргумента, че иначе могат да се забавят делата. От ляво реагираха остро.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност за вас, поради общо разстройство на здравето и отиде и си го признае, според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда от една трета. Бързина на процеса или справедливост и възмездие? Време е за справедливост.
Красимир Ципов - Парламентарна група на ГЕРБ: Чухме спекулации - ГЕРБ бил виновен за това или за онова. Трябва да напомним, че делата се точиха по 5-6-10-15 години. Експертизи се губиха, свидетели забравяха своите показания, дадени в досъдебното производство. И какъв беше резултатът? Постигахме ли справедливо наказание? Отговорът е прост - не.

Според левицата ГЕРБ са осакатили текста в НПК.

Крум Зарков - БСП: Тежкото чувство за неадекватност на наказанието ще се прояви пак утре по повод на престъпление, което ще доведе до тежки телесни повреди.
Емил Димитров - Обединени патриоти - Господин Зарков, вие сте Крум Зарков, не сте хан Крум да въвеждаме старо законодателство, око за око, зъб за зъб, зъб за чене, режем глави до кръста е нещо, което е в миналото.
Крум Зарков: Уважаеми господин Димитров, вие сте ревизор, но стилът ви е далеч от Гогол.

Патриотите отново ще предложат промени в НПК с искане съкратеното следствие да отпадне при тежки телесни повреди.

Христиан Митев - Обединени патриоти: За нас тази борба не е приключила. Ние ще я продължим.

Депутатите решиха също делата, с които ще се занимава Европейската прокуратура, да се гледат от Специализирания съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски самолети нанесоха удари на райони, контролирани от кюрдите
Турски самолети нанесоха удари на райони, контролирани от кюрдите
Предстои окончателното гласуване на СЕМ за отстраняването на Светослав Костов
Предстои окончателното гласуване на СЕМ за отстраняването на Светослав Костов