НОВИНИ

Предстои окончателното гласуване на СЕМ за отстраняването на Светослав Костов

С три гласа "за" и два "въздържал се" Съветът за електронни медии стартира процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР - Светослав Костов. С протести и контрапротести вече месец продължава кризата в общественото радио.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:53, 09.10.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Днес от СЕМ предприеха поредна предпоследна стъпка към предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР, след като сигналът на програма "Хоризонт" беше спрян за близо 5 часа на 13 септември, а Светослав Костов не подаде оставка въпреки призива на регулатора. Трима от съветниците са категорични: директорът на радиото трябва да поеме отговорност, двама очакват да получат повече информация преди да се произнесат окончателно.

Ивелина Димитрова - член на СЕМ: Според мене нарушаването на основно конституционно право като правото на информираност е наистина много сериозно и достатъчно грубо отношение.
Розита Еленова - член на СЕМ: Генералният директор на общественото радио трябва да поеме своята отговорност, независимо дали нарушенията, в случая груби, са извършени от него, така както всеки висш мениджмънт поема своите отговорности.
Бетина Жотева - член на СЕМ: Някой трябва да поеме отговорност. Добре, че е измислен и този вот "въздържал се", за да може човек да изчака и да събере повече информация. Аз трябва да чуя какво казват следствените органи, те имат право да кажат.
Галина Георгиева - член на СЕМ: Аз лично имам нужда от време и от така една допълнителна информация, която да получим, все пак текат и допълнителни проверки и ми се иска да взема едно обосновано решение.

Генералният директор на БНР разполага със 5 дни да даде становище или възражение.

София Владимирова - председател на СЕМ: След което съветът ще се запознае с тях, и на следващото си заседание ще вземе решение въз основа на всички факти и обстоятелства дали да прекрати мандата или да не прекрати мандата чрез гласуване отново на членовете на съвета.

За да бъде прекратен мандатът на генералния директор на БНР, са необходими 3 от общо 5 гласа в регулатора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съкратеното съдебно следствие отпада при умишлените убийства
Съкратеното съдебно следствие отпада при умишлените убийства
Американец осъди Johnson & Johnson за 8 милиарда долара
Американец осъди Johnson & Johnson за 8 милиарда долара