Слагат безплатни ваксини в четири болници в София

Кабинети за безплатни ваксини на деца отвориха в София в Европейската имунизационна седмица. Целта е да бъде насърчена превенцията срещу морбили, рубеола и паротит, след като стана ясно, че над 7000 деца в страната имат пропуски в имунизационния статус. Здравното министерство разпореди на личните лекари да ги издирят и да им поставят ваксините. В същото време случаите на заразени с морбили в България са близо 500 и продължават да се увеличават.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
11:42, 26.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Безплатните ваксини срещу морбили, рубеола и паротит се поставят в четири временни кабинета в Първа, Втора, Четвърта и Пета градска болница в София до 30 април.

д-р Петранка Пенкова - общопрактикуващ лекар, Първа МБАЛ-София: В момента имаме 40 ваксини. Раздадени са ни безвъзмездно, безплатно от РЗИ.

РЗИ прецени, че ваксината трябва да бъде раздадена на допълнителни болници, както в случая на нашата болница, за да се подпомогне работата на общопрактикуващите лекари, които са първата инстанция, извършваща тази дейност.

;

Родителите трябва да носят личната амбулаторна карта на детето, а преди да бъде поставена ваксината, пациентите преминават преглед.

д-р Петранка Пенкова - общопрактикуващ лекар, Първа МБАЛ-София: Викторе, имаш ли някакви оплаквания? - Не. Кашлица, хрема, температура, болки в гърлото, болки в ушите? - Не... Проверява се белият дроб, сърцето, гърлото, носа, ушите, лимфни възли. Задължително се проверява температурата и ако е всичко както трябва и имунизацията не е направена навреме го имунизираме.

По данни на Световната здравна организация всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На Разпети петък миряните минават под Христовата плащеница
На Разпети петък миряните минават под Христовата плащеница
Замърсена с пестициди е водата в квартал на Генерал Тошево
Замърсена с пестициди е водата в квартал на Генерал Тошево