НОВИНИ

Слагат безплатни ваксини в четири болници в София

Кабинети за безплатни ваксини на деца отвориха в София в Европейската имунизационна седмица. Целта е да бъде насърчена превенцията срещу морбили, рубеола и паротит, след като стана ясно, че над 7000 деца в страната имат пропуски в имунизационния статус. Здравното министерство разпореди на личните лекари да ги издирят и да им поставят ваксините. В същото време случаите на заразени с морбили в България са близо 500 и продължават да се увеличават.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
11:42, 26.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Безплатните ваксини срещу морбили, рубеола и паротит се поставят в четири временни кабинета в Първа, Втора, Четвърта и Пета градска болница в София до 30 април.

д-р Петранка Пенкова - общопрактикуващ лекар, Първа МБАЛ-София: В момента имаме 40 ваксини. Раздадени са ни безвъзмездно, безплатно от РЗИ.

РЗИ прецени, че ваксината трябва да бъде раздадена на допълнителни болници, както в случая на нашата болница, за да се подпомогне работата на общопрактикуващите лекари, които са първата инстанция, извършваща тази дейност.

;

Родителите трябва да носят личната амбулаторна карта на детето, а преди да бъде поставена ваксината, пациентите преминават преглед.

д-р Петранка Пенкова - общопрактикуващ лекар, Първа МБАЛ-София: Викторе, имаш ли някакви оплаквания? - Не. Кашлица, хрема, температура, болки в гърлото, болки в ушите? - Не... Проверява се белият дроб, сърцето, гърлото, носа, ушите, лимфни възли. Задължително се проверява температурата и ако е всичко както трябва и имунизацията не е направена навреме го имунизираме.

По данни на Световната здравна организация всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Разпети петък миряните минават под Христовата плащеница
На Разпети петък миряните минават под Христовата плащеница
Замърсена с пестициди е водата в квартал на Генерал Тошево
Замърсена с пестициди е водата в квартал на Генерал Тошево